Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-09-07/duma-rusa-ishi-propune-sa-submineze-apropierea-republicii-moldova-de-ue-26323.html
Data: Sep 7, 2012 (14:59)

Duma rusă îşi propune să submineze apropierea Republicii Moldova de UE

Leonid Sluţki, preşedintele Comisiei din Duma de Stat pentru relaţiile cu ţările CSI (Comunitatea Statelor Independente, toate fostele republici sovietice, cu excepţia ţărilor baltice şi a Georgiei), i-a îndemnat vineri pe parlamentarii ruşi să-şi intensifice eforturile pentru accelerarea cooperării între Rusia şi Republica Moldova în scopul ca aceasta din urmă să renunţe la planurile ei de apropiere de Uniunea Europeană, transmite agenţia rusă de presă Rosbalt.

Sluţki a făcut o declaraţie în acest sens la o reuniune a comisiei de profil, la care a fost pus în discuţie planul de acţiuni pentru sesiunea de toamnă a Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus).

'Este necesar ca în viitorul apropiat să ne axăm profund şi serios pe dosarul legat de Republica Moldova şi Transnistria', a subliniat liderul parlamentar rus, remarcând că la Chişinău se accentuează tendinţa de apropiere de UE, în detrimentul relaţiilor cu Federaţia Rusă.

'Cred că membrii comisiei noastre ar trebui să aibă o întâlnire cu preşedintele Transnistriei, Evgheni Şevciuk, şi să abordeze viziunea sa privind cooperarea cu Rusia şi aspiraţia în direcţia Uniunii Europene', a afirmat Sluţki, adăugând că aspiraţiile trebuie întoarse în sens invers, în direcţia Rusiei.

El a indicat de asemenea că se impun reuniuni ale comisiei pe care o conduce la Tiraspol şi Chişinău.'Sarcina noastră este de a cointeresa la maximum Republica Moldova în alăturarea la Uniunea Euroasiatică', a punctat parlamentarul rus.

La rândul său, Roman Hudiakov, care supervizează Direcţia Moldova în Comisia pentru afacerile CSI din Dumă, a subliniat că 'situaţia de acolo este foarte gravă'. 'Se încearcă alipirea Transnistriei la Republica Moldova şi găsirea unei căi de dezvoltare a acesteia nu împreună cu Rusia, ci cu alte ţări străine', a spus el. 'Transnistria este un cap de pod al Rusiei. Americanii îşi ascut deja dinţii pentru a intra acolo şi a-şi instala scutul antirachetă', a afirmat Hudiakov. Deputatul a propus crearea unui grup de lucru pentru consolidarea legăturilor parlamentare cu Tiraspolul şi Chişinăul şi organizarea unei 'mese rotunde' în problema transnistreană, scrie Agerpres.