Trimite e-mail | Printeaza
Politic
06.09.2012

Vlad Plahotniuc a discutat cu reprezentanţi ai administraţiei de la Casa Albă despre conflictul transnistrean

Vlad Plahotniuc a discutat cu reprezentanţi ai administraţiei de la Casa Albă despre conflictul transnistrean

Prim-vicepreşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Vlad Plahotniuc, a avut o serie de întrevederi cu oficiali de la Casa Albă: Departamentul de Stat şi Consiliul Naţional de Securitate al SUA. Discuţiile au vizat oportunităţile de dezvoltare ale Republicii Moldova, în relaţie cu SUA, UE, dar şi cu statele vecine. În context, oficialii americani au reconfirmat sprijinul acordat de SUA în soluţionarea conflictului transnistrean.

La întrevederea cu Baxter Hunt, Director pentru Moldova, Ucraina şi Belarus din cadrul Departamentului de Stat, acesta a dat asigurări că SUA va sprijini în continuare Republica Moldova pe linia reîntregirii ţării! În ceea ce priveşte relaţia cu vecinii, „apreciez că stabilitatea politică a Republicii Moldova prezintă ţara dumneavoastră ca un exemplu de succes regional şi chiar de potenţial succes al Parteneriatului Estic”, a spus Baxter Hunt. El a menţionat că acesta este un motiv în plus pentru care Departamentul de Stat va contribui la determinarea Congresului american pentru a scoate Republica Moldova de sub incidenţa amendamentului Jackson Vanik. În cadrul aceleiaşi întrevederi, Vlad Plahotniuc a confirmat faptul că “poziţia ţării noastre în privinţa soluţionării conflictului transnistrean este una solidară pentru întreaga clasă politică. Apreciez, din partea conducerii RM, participarea SUA în formatul „5 plus 2”. Soluţiile cred că pot fi găsite doar într-un cadru mai larg de negociere şi ţinând cont de integritatea teritorială, independenţa şi neutralitatea RM. Personal optez pentru intensificarea activităţii şi pe linie parlamentară între Chişinău şi Tiraspol”, a declarat Vlad Plahotniuc. De menţionat că următoarea rundă de negocieri oficiale în formatul „5 plus 2” este preconizată pentru mijlocul acestei luni, la Viena, Austria.

De asemenea, în cadrul discuţiei cu Dmitry Vovchuk, Directorul pentru Europa de Est din cadrul Consiliul Naţional de Securitate al Statelor Unite, Vlad Plahotniuc a dat asigurări privind determinarea Moldovei de a contribui activ la stabilitatea, securitatea şi cooperarea în Europa de Est. “Şi în plan intern stabilitatea politică este necesară, stabilitatea economică este esenţială, iar securitatea ţării este vitală”, a declarat Prim-vicepreşedintele Parlamentului Republicii Moldova.

Alte teme de discuţie abordate cu oficialii de la Casa Albă au vizat reforma din domeniul justiţiei şi lupta împotriva corupţiei în Republica Moldova. Oficialii de la Washington au apreciat favorabil reformarea Centrului pentru combaterea crimelor economice şi corupţiei, precum şi faptul că Republica Moldova întreprinde eforturi pentru atragerea de investiţii şi crearea de noi locuri de muncă, ceea ce va consolida securitatea economică a statului, informează Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus