Trimite e-mail | Printeaza
Economie
06.09.2012

Vlad Filat a avut astăzi o întrevedere cu producătorii autohtoni care exportă mărfuri în Federaţia Rusă

Vlad Filat a avut astăzi o întrevedere cu producătorii autohtoni care exportă mărfuri în Federaţia Rusă

Prim-ministrul Vlad Filat a avut astăzi o întrevedere cu producătorii autohtoni care exportă mărfuri în Federaţia Rusă, informează un comunicat al Direcţiei comunicare şi relaţii cu presa a Guvernului.

La întrevedere au fost invitaţi exportatori din ramura vinificaţiei, textilelor, transportului, tutunului, industriei alimentare, farmaceuticii, materialelor de construcţii, logisticii.

Întrevederea a fost organizată în contextul vizitei Prim-ministrului la Moscova, în perioada 10 - 12 septembrie, în cadrul căreia Vlad Filat se va întîlni cu Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, cu Premierul Dmitri Medvedev, dar şi cu alţi oficiali de rang înalt.

În timpul întrevederii au fost puse în discuţie un şir subiecte, în special cele ce ţin de barierele existente în calea promovării exporturilor moldoveneşti pe piaţa rusă. La concret, s-a discutat despre certificarea produselor, procedurile vamale, logistică şi transport al produselor etc. De asemenea, s-a discutat despre protecţia proprietăţii intelectuale a brandurilor moldoveneşti pe teritoriul Federaţiei Ruse.

"Agenda vizitei la Moscova este una încărcată. Vom avea posibilitatea să discutăm amănunţit cu autorităţile ruse despre problemele cu care vă confruntaţi şi vom depune tot efortul pentru a accelera eliminarea anumitor bariere ce stau în calea exportatorilor noştri", a asigurat Prim-ministrul.

O atenţie deosebită a fost acordată exportului de vinuri. Vinificatorii au menţionat că exportul de vinuri în Federaţia Rusă înregistrează un trend pozitiv.

"Gradul de export al vinurilor a crescut considerabil în ultima vreme, iar pentru ca procesul de export să decurgă mai rapid, e necesar de încă cel puţin un terminal vamal. De asemenea, pe un trend pozitiv este şi consumul de vinuri pe piaţa internă", a subliniat Eugen Pîslaru, directorul Fabricii de vinuri de la Sălcuţa.

"Recenta aderare a Federaţiei Ruse la Organizaţia Mondială a Comerţului deschide noi oportunităţi producătorilor din Republica Moldova, dat fiind faptul că anumite bariere în calea exporturilor moldoveneşti vor fi eliminate, conform statutului Rusiei de membru al OMC. Guvernul Republicii Moldova va contribui activ la acest proces prin dialog constructiv cu partea rusă. În acelaşi timp, este extrem de important ca producătorii locali să pună mare accent pe competitivitatea produselor exportate din punctul de vedere al calităţii, dar şi al preţurilor", a conchis Prim-ministrul.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus