Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-09-06/tariful-la-energia-termica-va-fi-calculat-pe-viitor-conform-unei-noi-metodologii-26297.html
Data: Sep 6, 2012 (16:22)

Tariful la energia termică va fi calculat pe viitor conform unei noi metodologii

Consiliul de administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat joi, 6 septembrie, în şedinţă publică, o nouă Metodologie de determinare, aprobare şi aplicare a tarifelor la energia termică livrată consumatorilor. Obiectivele de bază ale noii metodologii sunt: obligarea operatorului de sistem de a-şi eficientiza activitatea, a minimiza costurile şi de a atrage investiţiile necesare pentru dezvoltarea, modernizarea şi reconstrucţia reţelelor termice.

Directorul general al ANRE, Victor Parlicov, a declarat că prin noua metodologie întreprinderile de livrare a agentului termic vor fi stimulate să facă investiţii care vor conduce la creşterea eficienţei şi calităţii serviciului prestat. „Asta nu înseamnă că va creşte tariful, doar că profitul întreprinderii nu va mai fi calculat ca procent din costuri, ci doar ca procent din investiţii. Dacă anterior întreprinderea era interesată să-şi majoreze cât mai mult costurile pentru a-şi creşte profitul, de acum înainte lucrurile ar trebui să meargă doar spre reducerea costurilor şi îmbunătăţirea parametrilor de calitate. Sperăm că în viitorul cât mai apropiat Parlamentul să aprobe o lege a energiei termice, care ar da posibilitate ANRE să stabilească şi parametrii de calitate pentru serviciul de livrare a căldurii”, a mai spus directorul ANRE. 

Noul act a fost elaborat de ANRE în conformitate cu prevederile actuale ale legislaţiei din domeniu şi cu necesitatea conformării la principiile tarifare aplicate în cazul celorlalte metodologii în vigoare (metodologia de calcul a tarifelor la gazele naturale şi energia electrică), cum ar fi: modul de calculare a uzurii mijloacelor fixe, a rentabilităţii activelor materiale pe termen lung, a consumurilor, cheltuielilor şi veniturilor reglementate; efectuarea investiţiilor etc.

Prin noua metodologie a fost modificat în special modul de determinare a profitului reglementat, care prevede trecerea la determinarea rentabilităţii întreprinderii prin metoda costului mediu ponderat al capitalului (WACC), utilizată la scară largă în practica industriei energetice mondiale. Recomandată de Banca Mondială, Comisia Europeană şi secretariatul Tratatului Comunităţii Energetice, metoda WACC ţine cont de factorii legaţi de riscul ţărilor, riscul pieţelor, nivelul costului capitalului propriu şi împrumutat etc.

Conform rigorilor procedurale de aprobare a actelor normative, proiectul noii metodologii a fost examinat de autorităţile administraţiei publice centrale, precum Ministerul Economiei şi Ministerul Justiţiei, societatea civilă şi mediul de afaceri. Proiectul a trecut expertiza Grupului de lucru pentru reglementarea activităţii de întreprinzător şi a fost acceptat prin Hotărârea Guvernului Republicii Moldova din 11 iunie 2012 (Monitorul Oficial, nr-120-125/439 din 15.06.2012), informează Serviciul de presă al ANRE.