Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
05.09.2012

De astăzi, cetățenii Republicii Moldova pot aplica online pentru cazierul judiciar

De astăzi, cetățenii Republicii Moldova pot aplica online pentru cazierul judiciar

Ministerul Afacerilor Interne, cu suportul Centrului de Guvernare Electronică, a lansat miercuri, 5 septembrie, serviciul public electronic e-Cazier. Astfel, autorităţile simplifică procedura de obţinere a cazierului judiciar.

Pentru a solicita cazierul în format electronic, cetățenii vor avea nevoie doar de un calculator, conectat la Internet. Cererea va putea fi înregistrată de oriunde şi oricând, 24 din 24 de ore. Prezenţa fizică la ghişeu a persoanelor va fi necesară doar pentru a ridica certificatul. Pe viitor, cazierul judiciar va putea fi recepţionat direct la domiciliu.

Cazierul judiciar este un act, care certifică dacă o persoană fizică sau juridică este condamnată, sau dacă au fost luate măsuri cu caracter penal împotriva acesteia.

Ministrul de Interne, Dorin Recean, a declarat că serviciul lansat astăzi este un avantaj pentru cetățenii Republicii Moldova. „Începând cu ziua de azi, cetățenii își vor putea comanda un cazier judiciar de acasă, fără a fi nevoiți să se deplaseze la Chișinău și, totodată, evitând cozile interminabile de la Direcția Informare și Evidență Operativă”, a menționat Dorin Recean.

Ministrul a declarat că, odată cu lansarea acestui serviciu nou, s-a dorit simplificarea procedurii de obținere a cazierului judiciar, care este un act necesar pentru majoritatea cetățenilor. „Veți putea comanda acest cazier în regim online, de acasă, de la birou, sau de oriunde aveți un calculator și acces la internet. Mai mult, veți putea plasa o comandă și la cele peste 400 de terminalele de plăți electronice din țară, care acceptă acest serviciu”, a spus ministrul Recean. Ministrul de Interne a adăugat că Banca de Economii și Victoriabank pot accepta cereri de perfectare a cazierului judiciar. Potrivit ministrului, tot aici se poate achita și taxa de perfectare.

„Pentru a obţine cazierul judiciar, solicitanţii vor accesa portalul www.servicii.gov.md, secţiunea e-Cazier, unde vor introduce IDNP-ul. În cazul în care ei nu deţin un IDNP, pot completa cererea cu datele personale din orice document care le atestă identitatea. Vor confirma apoi datele şi vor printa recipisa cererii întregistrate. Cu ea vor putea achita taxa la bancă sau la terminalele de plată, în decurs de şapte zile. Cazierul judiciar va fi ridicat la data indicată în recipisă, la Direcţia Informaţii şi Evidenţe Operative a MAI sau la comisariatele de poliţie”, a explicat șeful DIEO a MAI, Eugeniu Ursu.
   
„Serviciul e-Cazier are ca scop facilitarea procedurii de obţinere a cazierului judiciar. Astfel, cetăţenii nu vor mai fi nevoiţi să stea la rând ore în şir sau să se deplaseze la sediul instituţiilor publice. Ei vor beneficia de un  serviciu public accesibil, comod și  rapid. Pe de altă parte, prin lansarea acestui serviciu public electronic va creşte transparenţa în actul guvernării, se va diminua corupţia şi se va debirocratiza sistemul”, a declarat Stela Mocan, directoarea Centrului de Guvernare Electronică..

Potrivit MAI, cei care au nevoie de cazier judiciar şi nu au acces la internet, vor putea merge la bancă pentru a solicita completarea cererii de obţinere a cazierului prin serviciul e-Cazier. e-Cazierul va fi accesibil, de asemenea, prin terminalele de plată. Pe viitor, cetăţenii vor putea plăti on-line pentru cazier, folosind serviciul de plăţi electronice.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus