Trimite e-mail | Printeaza
Economie
04.09.2012

Pierderile provocate de secetă au fost estimate la 2,5 miliarde lei

Pierderile provocate de secetă au fost estimate la 2,5 miliarde lei

Prim-ministrul Vlad Filat a avut astăzi o întrevedere cu partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova. În cadrul întîlnirii ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, a prezentat evaluarea impactului provocat de seceta din acest an. Evaluarea a fost realizată de experții naționali cu suportul FAO și ONU.

Vasile Bumacov a menționat că circa 30% din populaţia țării este implicată  în agricultură, iar terenurile agricole reprezintă  73,8%  din suprafaţa totală a ţării.

"Agricultura contribuie cu 16,2% la PIB, iar producţia agricolă generează  50% din veniturile provenite din export", a precizat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare a spus că Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a raportat în lunile iunie-iulie temperaturi care au fost cu 3,7-5,1 grade mai înalte decît mediile anuale, iar precipitaţiile din aceeaşi perioadă au reprezentat doar 15-60% din media multianuală, cu temperaturi ale solului care au atins valori record de 70 de grade. Vasile Bumacov a mai menționat că impactul secetei asupra producţiei de culturi agricole este la nordul țării - moderat, centrul-pronunțat, iar sudul  - sever, iar în unele localități - foarte puternic. Pierderile provocate de secetă au fost estimate la 2,5 miliarde lei.
Pentru redresarea situației ministrul a spus că este nevoie urgentă de a interveni în trei direcții.

"Trebuie să oferim suport sectorului zootehnic, în special din partea de sud a țării, pentru a evita sacrificarea animalelor și micșorarea șeptelui, deoarece restabilirea lui este extrem de complicată, în acest sens  este nevoie de 1 milion de dolari SUA", a spus Vasile Bumacov.

De asemenea, este nevoie de suport pentru semănatul de toamnă și pregătirea de următorul an agricol. Pentru procurarea combustibilului, semințelor și fertilizanților sînt necesari 88 milioane dolari. Alte 16 milioane sînt necesari pentru asigurarea cu semințe de porumb, deoarece seceta a afectat și lanurile de porumb de semînțe.

"O parte din aceste cheltuieli vor fi suportate de producătorii agricoli, o parte de Guvern și o parte de donatori. Urmează să decidem în timpul apropiat despre contribuţiile ce vor fi alocate", a spus Vasile Bumacov.

Vasile Bumacov a prezentat priorităţile strategice ale MAIA pentru anii 2012-2015. Printre acestea sînt implementarea reformei siguranţei alimentelor, restructurarea şi modernizarea sectorului vitivinicol, susţinerea dezvoltării unei infrastructuri de piaţă moderne, implementarea agriculturii conservative, reforma sectorului de producere a cărnii şi laptelui etc.

Donatorii şi-au a exprimat regretul vizavi de situaţia creată, menționînd că vor depune efort pentru a oferi suportul  necesar, informează un comunicat al Executivului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus