Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-08-30/inca-doi-judecatori-vor-fi-cerceta-i-disciplinar-la-cererea-ministrului-justi-iei-26209.html
Data: Aug 30, 2012 (14:28)

Încă doi judecători vor fi cercetați disciplinar la cererea ministrului Justiției

Ministrul Justiției, Oleg Efrim, a dispus astăzi intentarea procedurii disciplinare în privința a doi judecători de la Curtea de Apel Chișinău – Mihail Ciugureanu și Grigore Zubati – care, prin acțiunile sale, au încălcat angajamentul de imparțialitate și normele Codului de etică profesională.

Astfel, ca urmare a unui demers adresat Ministerului Justiției de ”Centrul Național pentru Protecția Drepturilor de Proprietate”, s-a constatat că, în 2008, Mihail Ciugureanu s-a adresat în instanța de contencios administrativ a Curții de Apel Chișinău, care a obligat Consiliul Municipal Chișinău să-i repartizeze un lot de pământ în intravilan pentru construcția unei case, în baza Legii cu privire la statul judecătorului. În 2012, același judecător s-a adresat Curții de Apel Chișinău cu o cerere de schimbare a modului de executare deciziei anterioare, obținând cu concursul colegului său, Grigore Zubati, dreptul de proprietate asupra unei suprafețe de teren de 670 mp, situată în cartierul locativ din str. Avicena – str. Nicolae Testimițeanu.
De asemenea, Grigore Zubati a dispus înregistrarea acestui drept în registrul bunurilor imobile, fără să aștepte, conform legii, avizul Consiliului Municipal – singurul care putea să decidă vânzarea, privatizarea, concesionarea sau darea în arendă a unui bun din domeniul privat al statului.

Pe lângă asta, cei doi magistrați au ignorat prevederile legislației în vigoare, care îi obligă să informeze președintele Curții de Apel Chișinău sau Consiliul Superior al Magistraturii cu privire la un eventual conflict de interese. Or, în asemenea situații, acțiunea depusă de Mihail Ciugureanu urma să fie adresată Curții Supreme de Justiție, pentru a decide instanța competentă ce urma să o examineze, iar Grigore Zubati, fiind coleg de serviciu cu reclamantul, trebuia să declare autorecuz, pentru a evita orice suspiciuni de imparțialitate, consideră ministrul Justiției.

Potrivit Ministerului Justiției, materialele cazului au fost remise spre examinare Colegiului disciplinar al CSM. De asemenea, Oleg Efrim a sesizat Procuratura Generală, căreia i-a solicitat să verifice dacă acțiunile celor magistraților conțin semne constitutive ale unei infracțiuni sub aspect penal.

În luna iulie, ministrul Justiției a dispus intentarea unor proceduri disciplinare în privința a încă patru judecători – Iurie Silarin, Aurelia Parpalac, Maria Chiperi și Veronica Nichitenco – care, folosind scheme frauduloase pentru a intra în posesia unor bunuri imobile, au prejudiciat Primăria și Consiliul orășenesc Căușeni cu un total de aproximativ 67 de mii de euro. Aceste cazuri se află în prezent pe agenda Consiliului disciplinar al CSM.