Trimite e-mail | Printeaza
Social
29.08.2012

15 instituţii de învăţământ secundar profesional vor pilota curriculumul modular Bazele antreprenoriatului

15 instituţii de învăţământ secundar profesional vor pilota curriculumul modular Bazele antreprenoriatului

În cadrul acestui curs, elevii din instituţiile de învăţămînt secundar profesional vor învăţa să planifice o afacere, să utilizeze metode şi tehnici moderne de analiză financiară, să elaboreze raporturi financiare şi bilanţuri contabile.

Tinerii, de asemenea, vor studia managementul afacerii, marketingul afacerii, gestionarea riscurilor în afaceri etc.

Curriculumul modular "Bazele antreprenoriatului" a fost  elaborat în cadrul Proiectului Activitatea de instruire în Antreprenoriat şi angajare în câmpul muncii (MEEETA-II), finanţat de Fundaţia Internaţională Liechtenstein Development Service şi implementat de către Winrock Moldova.

În cadrul aceluiaşi proiect, în anul 2010,  au fost lansate de către elevii absolvenţi ai instituţiilor  de învăţământ secundar professional 61 de întreprinderi mici şi create 178 de locuri de muncă. În anul 2011 au fost lansate 36 afaceri şi create 91 locuri de muncă.

Pentru instruirea profesorilor  care vor preda acest curs au fost organizate 3 training-uri de formare continuă.

În cadrul proiectului a fost elaborat şi Ghidul pentru profesori care va facilita munca profesorilor pe parcursul implementării Curriculumului. Ghidul oferă îndrumări şi modele practice de planificare didactică, derulare a procesului "învăţare-evaluare" în conformitate cu cerinţele curriculumului.

Educaţia antreprenorială este una din direcţiile de politici, inclusă în Strategia consolidată de dezvoltare a învăţământului pentru anii 2011-2015, prevăzută de  Comunicatul de Bruges cu privire la promovarea spiritului antreprenorial.

Recomandările Parlamentului şi a Consiliului European (18 decembrie 2006) privind competenţele fundamentale pentru învăţarea pe tot parcursul vieţii identifică spiritul de iniţiativă şi antreprenoriat drept una dintre cele opt competenţe fundamentale, care trebuie formate în învăţământul preuniversitar şi professional, informează Serviciul de Presă al Ministerului Educaţiei.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus