Trimite e-mail | Printeaza
Economie
26.08.2012

Începând cu 1 ianuarie 2013, sistemul bancar din Republica Moldova va implementa codul IBAN la efectuarea transferurilor transfrontaliere

Începând cu 1 ianuarie 2013, sistemul bancar din Republica Moldova va implementa codul IBAN la efectuarea transferurilor transfrontaliere

Începând cu 1 ianuarie 2013, sistemul bancar din Republica Moldova va implementa codul IBAN (International Bank Account Number) la efectuarea transferurilor transfrontaliere. Alinierea la standardele moderne va contribui la eficientizarea acestui segment al pieţei financiare, conferindu-i siguranţă şi avantaje economice.

Utilizarea codului IBAN în activitatea băncilor licenţiate de la noi este prevăzută în ultimele modificări şi completări operate la Regulamentul cu privire la transferul de credit, aprobate recent de Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a Moldovei. Noile prevederi reflectă modalitatea de generare a codurilor IBAN, de structurare şi verificare a acestora, precum şi alte aspecte de abordare aferente.

Codul IBAN este o componentă a mecanismului automatizat de procesare a transferurilor sus-menţionate şi reprezintă un şir de caractere ce identifică, în mod unic, la nivel internaţional, contul unui client la o instituţie financiară prin recunoaşterea de  către orice sistem bancar operant în reţeaua SWIFT.

Implementarea standardului sus-menţionat va favoriza mai multe aspecte de efectuare a transferurilor internaţionale. Astfel, verificarea automatizată a datelor va permite minimizarea transmiterii eronate a acestora. De asemenea, validarea automatizată a informaţiei despre contul beneficiarului standardizate prin codul IBAN va condiţiona reducerea timpului de procesare. Totodată, implicarea la minimum a factorului uman şi chiar excluderea acestuia la anumite etape de desfăşurare a operaţiunii va crea premise pentru reducerea costului final al transferului.

Modificările operate la regulamentul nominalizat sunt menite să contribuie şi la îmbunătăţirea supravegherii transferurilor internaţionale, informează Serviciul de presă al Băncii Naţionale a Moldovei.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus