Trimite e-mail | Printeaza
Social
26.08.2012

Consiliului de Administrare al CNAM a aprobat proiectul Legii fondurilor Asigurării Obligatorii de Asistenţă Medicală pentru anul 2013

Consiliului de Administrare al CNAM a aprobat proiectul Legii fondurilor Asigurării Obligatorii de Asistenţă Medicală pentru anul 2013

Proiectul Legii fondurilor Asigurării Obligatorii de Asistenţă Medicală (AOAM) pentru 2013 prevede majorarea veniturilor şi cheltuielilor cu 3,8% şi respectiv 4,9% comparativ cu anul curent de gestiune. Astfel, pentru anul 2013 prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă procentuală rămâne la nivelul ultimilor trei ani, în mărime de 7,0%. Suma procentuală este repartizată egal a câte 3,5% pentru angajator şi angajat. În lista categoriilor care achită prima în formă procentuală sunt incluşi angajatorii, angajaţii, unităţile, indiferent de tipul de proprietate şi forma juridică de organizare, persoanele fizice, notarii privaţi şi avocaţii care plătesc persoanelor fizice ori în folosul lor alte recompense, persoanele fizice care primesc alte recompense.

Prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în formă de sumă fixă pentru anul 2013 va fi echivalentă primei din contribuţie procentuală din salariul mediu anual, prognozat pentru anul respectiv în baza indicatorilor macroeconomici.
Membrii Consiliului au apreciat în proiectul Legii fondurilor AOAM pe anul 2013 faptul că reducerea de 50% va fi păstrată termen de 3 luni de la aprobarea acesteia, precum şi a reducerii de 75% pentru proprietarii de terenuri cu destinaţie agricolă cu prelungirea termenului de achitare a primelor de asigurare până la recoltarea roadei. Totodată, ei au remarcat practica aplicării acestei înlesniri cu un impact pozitiv asupra protecţiei financiare a categoriilor de populaţie cu venituri mici şi gradului sporit de acoperire a populaţiei cu asigurare obligatorie de asistenţă medicală.

Pe de altă parte şi transferurile din bugetul de stat în fondurile AOAM pentru asigurarea categoriilor de persoane neangajate pentru care Guvernul are calitatea de asigurat nu va fi mai mică de 12,1% din totalul cheltuielilor bugetare de bază.

Proiectul stipulează şi cotele de repartizare a veniturilor încasate în contul CNAM pe cele cinici fonduri după cum urmează: fondul de bază – nu mai puţin de 94%; fondul de rezervă – 1%; fondul măsurilor de profilaxie – 1%; fondul de dezvoltare şi modernizare a prestatorilor publici de servicii medicale – 2%; fondul de administrare al sistemului AOAM – până la 2%.
De asemenea, ca şi în anul 2012, cheltuielile de asistenţă medicală urgentă prespitalicească, de asistenţă medicală primară, precum şi de asistenţă medicală specializată de ambulatoriu şi spitalicească în cazul maladiilor social-condiţionate cu impact major asupra sănătăţii publice vor fi acoperite în volumul deplin şi pentru persoanele neasigurate din contul mijloacelor fondului de bază. 

Legea fondurilor AOAM pentru anul 2013 urmează a fi transmisă spre aprobare Guvernului şi ulterior Parlamentului Republicii Moldova, informează Serviciul de informare şi comunicare al CNAM.

cuvinte-cheie:

Comentarii (4)

 

Sus