Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-08-23/comisia-interministeriala-examineaza-propunerile-de-proiecte-de-dezvoltare-regionala-26157.html
Data: Aug 23, 2012 (22:41)

Comisia interministerială examinează propunerile de proiecte de dezvoltare regională

Astăzi, Comisia interministerială a început evaluarea  la nivel național a propunerilor de proiecte de dezvoltare regională selectate în urma celui de-al doilea Apel de propuneri. În urma evaluării propunerile de proiecte vor fi prezentate  Consiliului Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale (CNCDR) pentru aprobare în cadrul Documentului Unic de Program (DUP) și finanțare din Fondul Național de Dezvoltare Regională (FNDR) în perioada 2013-2015.
 
Membrii comisiei, reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor,  Cancelariei de Stat, Ministerului Economiei,  Ministerului Finanţelor,  Ministerului Mediului,  Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor și ai Agenției Turismului vor analiza pe parcursul a 5 zile cele 67 propuneri de proiecte în valoare de 1 215,7 mln. lei, selectate  prin deciziile Consiliilor de Dezvoltare Regională pentru examinarea la nivel național.
 
În procesul examinării proiectelor, membrii comisiei vor completa individual, pentru fiecare proiect în parte o grilă de evaluare, prin acordarea punctajului în baza mai multor criterii: contribuția proiectului la realizarea obiectivelor strategiilor sectoriale; metodologia de implementare a proiectului; contribuția activităţilor proiectului la dezvoltarea zonelor defavorizate; durabilitatea proiectului după încetarea finanțării; cofinanțarea proiectului din alte surse; gradul de pregătire/maturitate a propunerii de proiect. Punctajul maxim fiind de 60 puncte, iar cel minim de 10 puncte.
 
Marcel Răducan, ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor  a comunicat că obiectivul de bază al Comisiei constă în evaluarea şi selectarea eficientă a proiectelor,  stăruind pe abordarea integrată a tuturor condiţiilor şi criteriilor de evaluare a  acestora. De asemenea, ministrul a specificat că  profesionalismul și obiectivitatea trebuie să fie principalele criterii în grila de evaluare, ceea ce va permite finanțarea ulterioară a unor proiecte calitative și de durată.
 
Menționăm că, în Regiunea de Dezvoltare Centru au fost selectate  34 propuneri de proiecte, în valoare 679,7 mil. lei; în Regiunea de Dezvoltare  Nord - 18 propuneri de proiecte, în valoare 246,0 mil. lei și în Regiunea de Dezvoltare Sud - 15 propuneri de proiecte, în valoare 290,9 mil. lei.
 
Reamintim că, la 27 martie 2012 MDRC a  lansat cel de-al doilea Apel de propuneri de proiecte, în urma căruia autoritățile administrației publice locale de ambele nivele au depus la Agențiile de dezvoltare regională Nord, Centru și Sud 208 note conceptuale. Ulterior în urma a două faze de filtrare, au fost selectate 67 propuneri de proiecte în valoare totală de 1 215,7 mil. lei, informează un comunicat al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor.