Trimite e-mail | Printeaza
Economie
22.08.2012

Două noi proiecte investiţionale, în valoare de 16 mln euro, vor fi desfăşurate în Zona Economică Liberă "Bălţi"

Două noi proiecte investiţionale, în valoare de 16 mln euro, vor fi desfăşurate în Zona Economică Liberă

Zona Economică Liberă "Bălţi" va avea 2 noi rezidenţi, care urmează să investească în produceri aproximativ 16 mln euro. Unul dintre aceştia, este Compania „TADDEI ENGINEERING” SRL,  întreprinde care face parte din concernul internaţional Gruppo Edimo cu sediul central în Italia. Aceasta va desfăşura un proiect investiţional privind producerea prefabricatelor de cement şi structuri metalice. Volumul investiţiilor va constitui aproximativ 15 mln euro. Urmare a acestei investiţii este planificată crearea a 100 noi locuri de muncă.  Producția fabricată  va fi destinată exportului. Compania preconizează începerea producerii pentru al doilea semestrul al anului 2013.

Cel de-al doilea rezident, Compania „MARSHARCON” SRL, este o campanie autohtonă. În cadrul ZEL „Bălţi” aceasta va desfăşura activitatea de construcţii a unor hale industriale, planificînd un volum de investiţii de aproximativ 1 mln euro. Întreprinderea dispune de o activitate diversificată, printre care construcţii complete şi parţiale de clădiri şi construcţii inginereşti; fabricarea elementelor din beton, ipsos, ciment, comercializarea materialelor de construcţii.  La etapa incipientă se preconizează construcţia a cca. 2 mii m2 cu o eventuală extindere pînă la 8 mii m2. Ulterior, halele vor fi date în arendă.
Amintim că Zona economică liberă „Bălți” a fost lansată la 26 mai 2010, și reprezintă a şaptea zonă economică liberă  din Moldova. Activitatea ZEL „Bălți” este orientată spre producerea utilajelor constructoare de mașini, componentelor și altor produse cu valoare adăugată înaltă; comercializarea producției finite pe piața externă; utilizarea capacităților de producție existente și a infrastructurii municipale.  Zona are o suprafață totală de 121,85 ha și are acces la calea ferată și la drumurile de importanță națională și internațională, precum și la 30 km de Aeroportul Internaţional Mărculeşti. Inițial ZEL „Bălți” cuprindea două subzone cu suprafețe de 1,5 ha și respectiv 10,35 ha în care activează ÎCS “Draexlmaier Automotive“ SRL.  La sfârșitul anului 2010 a fost creată subzona nr.3, cu o suprafaţă totală de 110 ha pentru a spori potențialul investițional disponibil atât al zonei libere, cât și al municipiului Bălți în ansamblu, informează un comunicat al Ministerului Economiei.

cuvinte-cheie:

Comentarii (1)

 

Sus