Trimite e-mail | Printeaza
Politic
22.08.2012

Angela Merkel: R.Moldova are o perspectivă europeană, dar procesul de integrare trebuie să aibă loc pas cu pas, încurajînd Guvernul să continue reformele demarate

Angela Merkel: R.Moldova are o perspectivă europeană, dar procesul de integrare trebuie să aibă loc pas cu pas, încurajînd Guvernul să continue reformele demarate

Prim-ministrul Vlad Filat şi Cancelarul Federal al Republicii Federale Germania, Angela Merkel au avut astăzi o întrevederte tete-a-tete, după care au prezidat şedinţa în plen a delegaţiilor celor două ţări şi au susţinut o conferinţă de presă comună.    

În cadrul conferinţei de presă, Vlad Filat a menţionat că un subiect al discuţiilor a ţinut de procesul de integrare europeană în care este implicată Republica Moldova. “Republica Moldova este un stat european, implicat plenar într-un amplu proces de reformă cu scopul de a ajusta standardele naţionale la cele europene şi a asigura integrarea ţării noastre în UE”, a precizat Premierul.  

Prim-ministrul a declarat că integrarea europeană pentru Republica Moldova nu estre un vis, ci un obiectiv. „Avem nevoie de o perspectivă europeană clară, deoarece aceasta mobilizează întreaga societate, ne determină să promovăm într-un ritm mai energic reformele”, a menţionat Premierul.
 
Vlad Filat a spus că, în procesul de integrare europeană, Republica Moldova are un prieten sincer şi acest prieten este Germania. 

Premierul a spus că, împreună cu Cancelarul Federal, a făcut o trecere în revistă a relaţiilor bilaterale, acest an fiind unul jubiliar din momentul stabilirii relaţiilor diplomatice între cele două ţări acum două decenii.

“O temă de discuţii aparte a constituit-o procesul de soluţionare a conflictului transnistrean. Am mulţumit Doamnei Cancelar Federal pentru implicarea şi sprijinul Germaniei, dar şi al Dumneaei personal în acest proces important. Graţie iniţiativei Meseberg, a fost posibilă reluarea negocierilor oficiale în format 5+2, dar şi activitatea grupurilor mixte de experţi. Mizăm şi în continuare pe sprijinul Germaniei în acest proces”, a declarat Primul ministru.

Vlad Filat a comunicat că o altă temă de discuiţii a ţinut de colaborarea comercial-economică între cele două ţări, în context fiind menţionat rolul important pe care-l joacă investitorii germani din Republica Moldova, dar şi necesitatea atragerii de noi investiţii în economia ţării noastre.

Angela Merkel a menţionat că a venit cu multă plăcere la Chişinău şi a mulţumit pentru primirea călduroasă de care a avut parte în ţara noastră.

Cancelarul Federal a spus că, în cele două decenii de cooperare, relaţiile moldo-germane au ajuns să fie excelente şi a reconfirmat disponibilitatea ţării sale de a susţine şi în continuare Republica Moldova în realizarea obiectivelor pe care şi le-a propus.

Angela Merkel a declarat că succesele înregistrate de Republica Moldova la capitolul implementarea reformelor sînt clare, iar progresele în ceea ce ţine de negocierea Acordului de Asociere, Acordului de Liber Schimb şi Acordului privind liberalizarea regimului de vize – remarcabile.

De asemenea, Cancelarul Federal a menţionat că Republica Moldova este un pilon în cadrul Parteneriatului Estic şi a precizat că colaborarea în acest cadru trebuie să fie continuată.

Angela Merkel a spus că Republica Moldova are o perspectivă europeană, dar procesul de integrare trebuie să aibă loc pas cu pas, încurajînd Guvernul să continue reformele demarate.

Cancelarul Federal a apreciat faptul că partidele democratice au reuşit să formeze o coaliţie, iar ulterior să aleagă Preşedintele ţării, ceea ce permite ţării noastre să continue acţiunile în vederea atingerii obiectivelor stabilite.

Referindu-se la procesul de reglementare a problemei transnistrene, Angela Merkel a apreciat faptul că au fost reluate negocierile oficiale în format 5+2 şi şi-a exprimat speranţa că noua rundă de negocieri, care urmează să aibă loc în luna septembrie, va fi un pas înainte.  

Cancelarul Federal a menţionat că actualul format de negocieri este unul bun, precizînd, totodată, necesitatea implicării în acest proces a statelor membre ale UE. Angela Merkel a precizat că anume de aceasta Germania a venit cu iniţiativa de la Meseberg, care a contribuit la avansarea în direcţia reglementării problemei transnistrene, informează un comunicat al Guvernului.

Cancelarul Federal a menţionat necesitatea continuării eforturilor în vederea asigurării unei bune comunicări între oameni, dar şi sporirii mobilităţii în procesul de negocieri. „Trebuie să avem răbdare, să înaintăm pas cu pas şi să nu uităm că acest proces încă nu este terminat”, a declarat Angela Merkel.   

cuvinte-cheie:

Comentarii (1)

 

Sus