Trimite e-mail | Printeaza
Economie
17.08.2012

La Chişinău va avea loc cea de a treia rundă de negocieri a Acordului privind crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător RM-UE

La Chişinău va avea loc cea de a treia rundă de negocieri a Acordului privind  crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător RM-UE

Pe 10-14 septembrie 2012, la Chişinău va avea loc cea de a treia rundă de negocieri a Acordului privind  crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător RM-UE (ZLSAC/DCFTA), regimul comercial ce va asigura integrarea economică a Republicii Moldova în spaţiu comunitar. Părţile negociatoare vor continua definitivarea textelor juridice ale Acordului,  subiectul de baza însă vor constitui ofertele tarifare privind accesul pe piaţă de bunuri şi servicii. În cadrul negocierilor va fi organizată o masa rotundă la Tiraspol, menită să informeze agenţii economici din stânga Nistrului cu priorităţile, avantajele dar şi obligațiunile oferite de DCFTA.

În acest context, săptămâna curentă Ministerul Economiei, în calitate sa de coordonator al procesului de negociere cu UE, a prezentat Comisiei Europene cel de al şaselea Raport  trimestrial de progres privind realizarea recomandărilor UE în vederea negocierii DCFTA.

Conform raportului prezentat, în  mai-iulie 2012, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat cinci  Legi în diverse domenii menite să pregătească economia Republicii Moldova faţă de un regim liberalizat cu UE, acestea fiind: Legea privind principiile generale aplicate pentru siguranţa alimentară şi înfiinţarea unei Agenţii pentru Siguranţa Alimentară, Legea privind concurenţa, Legea cu privire la ajutorul de stat, etc.

O altă acţiune importantă a constitut elaborarea de către Ministerului Economiei a  primul raport privind  aplicarea  Planului de acţiuni întru eliminare a barierelor non-tarifare în calea comerţului pentru prima jumătate a anului 2012. Raportul a identificat un şir de bariere tarifare aplicate în Republica Moldova şi a propus soluţii pentru lichidarea acestuia.
 
Potrivit Ministerului Economiei, în perioada 20-22 martie 2012, la Chişinău a avut loc prima rundă de negocieri privind DCFTA iar cea de a doua rundă s-a desfăşurat la Bruxelles, pe 11-15 iunie 2012. Acordul de Comerţ Liber, numit Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător între Republica Moldova şi Uniunea Europeană (ZLSAC, Deep and Comprehensive Free Trade Area (DCFTA)), asigură integrarea economică a Republicii Moldova în spaţiul comunitar şi presupune liberalizarea graduală a comerţului cu bunuri şi servicii, reducerea taxelor vamale, barierelor tehnice şi netarifare, abolirea restricţiilor cantitative şi armonizarea legislaţiei RM la cea a UE. Spre deosebire de regimul comercial actual RM-UE (ATP), care este un regim unilateral acordat de UE pe un termen limitat – ZLSAC va fi un acord multilateral, încheiat pe o perioadă nelimitată, oferind beneficii la export mult mai mari decât ATP şi o previzibilitate pe termen lung pentru afaceri.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus