Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-08-15/angela-merkel-probabil-va-propune-un-model-federalist-de-solutzionare-a-crizei-transnistrene-26075.html
Data: Aug 15, 2012 (23:55)

Angela Merkel probabil va propune un model federalist de soluţionare a crizei transnistrene

Cancelarul german, Angela Merkel, probabil va prezenta un plan de soluţionare a crizei transnistrene printr-un model federalist, comentează Vocea Rusiei, anticipând că planul va eşua.

"Doamna Angela Merkel, al cărei interes pentru soluţionarea conflictului separatist din R.Moldova este cunoscut de mult timp, urmează să ofere la Chişinău soluţiile ei la această problemă. Cel mai probabil, «doamna de fier» a Germaniei va oferi Republicii Moldova un model de federalizare de tip german. Acest lucru ar însemna reforme constituţionale care ar transforma Transnistria (...) într-un fel de land al Republicii Moldova", notează Vocea Rusiei într-un comentariu postat pe site-ul propriu.

"Însă majoritatea specialiştilor cred că planul va eşua, la fel ca 90 la sută din soluţiile propuse de Uniunea Europeană în cadrul politicii de vecinătate. Cauzele viitorului eşec sunt similare cu cele din trecut: transferul simplist al unui model vest-european într-un stat postsovietic şi rusofobia. Aşa s-a întâmplat în Ucraina în perioada 2004-2009, iar acum se va întâmpla în Republica Moldova", argumentează Vocea Rusiei.

Cancelarul german Angela Merkel urmează să efectueze o vizită în Republica Moldova pe 22 august, în cursul căreia se va întâlni cu premierul Vlad Filat, cu preşedintele Nicolae Timofti şi cu liderii partidelor parlamentare, scrie Mediafax.