Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-08-14/moldova-i-turcia-vor-consolida-cooperarea-in-domeniul-securita-ii-in-contextul-liberalizarii-regimul-26039.html
Data: Aug 14, 2012 (11:40)

Moldova și Turcia vor consolida cooperarea în domeniul securității, în contextul liberalizării regimului de vize între cele două state

Ambasadorul Republicii Turcia în Republica Moldova, Mehmet Selim Kartal a declarat că se doreşte liberalizarea regimului de vize între cele două state, iar acest lucru va avea repercursiuni şi asupra securităţii în regiune. Astfel, Ministerele de Interne ale celor două state urmează să-și intensifice cooperarea, întru obţinerea rezultatelor reciproc avantajoase. Declarațiile au fost făcute în cadrul întrevederii de luni, 13 august, cu ministrul de Interne, Dorin Recean.

Mehmet Selim Kartal a reiterat și faptul că relaţiile bilaterale între Republica Moldova şi Republica Turcia, pe linia afacerilor interne, au fost întotdeauna bune şi a menţionat că partea turcă doreşte consolidarea în continuare a acestora.

Potrivit MAI, Dorin Recean a confirmat că Ministerul de Interne este gata să depună eforturi maxime în cadrul cooperării, în special pe segmentul securității, în condițiile în care cele două state vor conveni să accepte un regim liberalizat de vize. Ministrul a adus mulțumiri diplomatului turc pentru asistenţa Guvernului de la Ankara, în special în domeniul educaţiei şi instruirii poliţieneşti. Ministrul Recean a accentuat că există toate precondiţiile pentru consolidarea cooperării şi că la Chișinău se pune miza pe disponibilitatea colegilor din Turcia de a-şi împărtăşi experienţa, în domenii precum menţinerea ordinii publice, combaterea crimei organizate, îmbunătăţirea cooperării între instituţiile educaţionale şi schimburile culturale.

Ambasadorul Mehmet Selim Kartal a menţionat că autorităţile turce sunt deschise pentru cooperare şi acordarea asistenţei necesare în procesul de reformare a Ministerului de Interne de la Chișinău.