Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-08-14/la-chishinau-a-fost-deschis-un-centru-moldocoreean-de-informare-shi-acces-26044.html
Data: Aug 14, 2012 (16:25)

La Chişinău a fost deschis un Centru moldo-coreean de Informare şi Acces

La Chişinău a fost inaugurat Centrul moldo-coreean de informare şi acces, proiect realizat de Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor (MTIC) cu susţinerea Agenţiei Naţionale pentru Societatea Informaţională a Republicii Coreea (NIA).

Centrul constă dintr-o sală de conferinţe dotată cu echipamente audio/video şi sistem de teleconferinţe , un laborator de instruire IT şi o sală de acces public la Internet de mare viteză. Astfel, comunitatea de experţi TIC, dar şi publicul interesat va beneficia pe larg de noile tehnologii informaţionale, va avea posibilitatea să-şi ridice gradul de instruire IT şi să utilizeze acest instrument de cooperare în domeniul TIC dintre Moldova şi Coreea.

Costul proiectului este evaluat la 200 de mii de dolari. MTIC a oferit spaţiile neutilizate din cadrul instituţiei, iar partea coreeană a finanţat lucrările de reparaţie şi procurarea echipamentului.

Prezent la eveniment, prim-ministrul Vlad Filat a mulţumit părţii coreene pentru asistenţă şi a menţionat că domeniul tehnologiei informaţiei nu are frontiere, asigurând posibilitatea unei comunicări permanente şi eficiente.

„Dat fiind rolul important al acestui sector pentru dezvoltarea economiei, Guvernul a stabilit susţinerea ramurii TIC drept o prioritate în activitatea sa. Urmează să adoptăm cadrul normativ ca acest domeniu să se dezvolte cu viteza necesară”, a conchis premierul.

Ministrul TIC Pavel Filip a accentuat că Centrul de Informare şi Acces nu doar asigură condiţii de instruire în domeniul TIC, ci reprezintă o platformă pentru transfer de experienţă din partea Coreei, lider mondial în domeniu, către Republica Moldova.

„Pentru noi Coreea este un model de progres economic bazat pe avantajele tehnologiei informației, cu mediu competitiv şi dinamic de reglementare în domeniul TIC. Model pe care intenţionăm să-l aplicăm şi noi în R. Moldova, iar memorandumul de cooperare semnat astăzi între ministerele de resort din cele două ţări este un pas important în atingerea acestui scop”, a menţionat Pavel Filip.

Deschiderea Centrului a devenit posibilă datorită dinamicii pozitive a dialogului moldo-coreean în domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor, care s-a evidenţiat printr-un schimb de vizite la nivel înalt între Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor şi Ministerul Administraţiei Publice şi Securităţii al Republicii Coreea, informează un comunicat al MTIC.