Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-08-14/din-luna-curenta-agentzii-economici-care-vor-angaja-muncitori-la-negru-vor-plati-amenzi-de-aproape-c-26043.html
Data: Aug 14, 2012 (15:49)

Din luna curentă, agenţii economici care vor angaja muncitori la negru vor plăti amenzi de aproape cinci ori mai mari

Anunţul l-a făcut astăzi Valentina Buliga, ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, la o conferinţă presă. Buliga a precizat că anual, bugetului de stat i se cauzează pierderi de circa 9 miliarde de lei, ca urmare a achitării salariilor în plic, iar bugetul asigurărilor sociale de stat pierde circa 5 miliarde de lei.

La 3 august 2012 au intrat în vigoare noile amendamente la Codul Muncii și Codul contravenţional al Republicii Moldova prin care au fost majorate amenzile pentru încălcarea legislaţiei muncii, inclusiv pentru achitarea salariilor „în plic”.

Conform acestor modificări în Republica Moldova munca nedeclarată este interzisă. Utilizarea muncii nedeclarate  se sancţionează pentru fiecare persoană identificată cu amendă de la100 la 150 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice (nagajatoare), cu amendă de la 250 la 350 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere, cu amendă de la 350 la 500 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice.

Încălcarea legislaţiei muncii, a legislaţiei cu privire la securitatea  şi la sănătatea în muncă  se sancţionează cu amendă de la 100 la 140 de unităţi convenţionale aplicată  persoanei fizice(angajatoare), cu amendă de la 200 la 350 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere, cu amendă de la 350 la 450 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice.

Admiterea minorului la locuri de muncă care prezintă pericol pentru viaţa şi sănătatea lui sau atragerea minorului la executarea unei munci interzise de legislaţie se sancţionează cu amendă de la 100 la 150 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice(angajatoare), cu amendă de la 250 la 400 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere, cu amendă de la 400 la 500 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice cu sau fără privarea, în toate cazurile, de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 6 luni la un an.

Modificările în  cauză definesc noţiunea „muncă nedeclarată”, asigură o abordare mai aspră a răspunderii celor ce încalcă legislaţia muncii în raport cu prejudiciul provocat de consecinţele angajării fără contract individual de muncă ce lezează drepturile salariale (achitarea salariului nedeclarat, achitarea unei părţi nedeclarate a salariului, stabilirea unui salariu mai mic decît prevede legislaţia, nerespectarea termenilor de plată a salariilor) precum şi drepturile la securitate şi sănătate în muncă. În acelaşi timp, se sporeşte semnificativ responsabilitatea juridică a angajatorilor pentru încălcarea normelor de drept din domeniul muncii.   Contribuind la formarea unei atitudini respectuoase faţă de onorarea responsabilităţilor ce decurg din raporturile de muncă, aceste modificări la legislație vor determina angajatorii să întreprindă acţiuni ample pentru asigurarea aplicării uniforme şi univoce a prevederilor legislaţiei referitoare la angajare, salarizare, securitate şi sănătate în muncă.