Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-08-13/unsprezece-pasageri-printre-care-shi-doi-minori-au-fost-traumatizatzi-in-urma-unui-accident-rutier-c-26026.html
Data: Aug 13, 2012 (09:37)

Unsprezece pasageri, printre care şi doi minori, au fost traumatizaţi, în urma unui accident rutier cu implicarea unui autocar

Unsprezece pasageri, printre care şi doi minori, au fost traumatizaţi, în urma unui accident rutier, cu implicarea unui autocar. Doar o persoană, din cei 11 pasageri internaţi, se află în stare gravă. Cazul a fost înregistrat în localitatea Eneşti (Teleneşti) , sâmbătă, 11 august, aproximativ la ora 11:50.

Autocarul de model Paz 3205, produs în anul 1990, care transporta 26 de pasageri, în urma deraierii a acroşat o construcţie auxiliară pentru animale, din curtea unui cetăţean. La această etapă, principala ipoteză a poliţiei rutiere este că frânele autocarului ar fi cedat, în timpul deplasării la vale.

Ofiţerii de la Poliţia Rutieră au stabilit că unitatea de transport, care aparţine SA „Transport”, nu efectua o cursă regulată, ci a fost închiriată. Şoferul, născut în anul 1957, are o experienţă de şofaj de 30 de ani.

Mai mult, s-au constat deja şi mai multe abateri de la normele legale. Unitatea de transport, care a fost verificată tehnic pe 15 iunie, nu avea o foaie de parcurs şi nu avea o listă a pasagerilor. Mai mult, autocarul nu a fost supus unui control tehnic înaintea deplasării, iar şoferul nu a fost trecut controlul medical specializat, înainte de a urca la volan. Aceasta denotă că administratorul companiei a încălcat normele legale, privind punerea pe rută a unui mijloc de transport public.
Cercetările au stabilit că, în acest an, compania respectivă are întocmite 3 procese verbale, pentru diverse încălcări. Totuşi, aceastea nu au fost sistematice şi nu permit, legal, Poliţiei Rutiere, să sesizeze Camera de Licenţiere pentru a inteveni în acest proces.

Potrivit Ministerului de Interne, vineri, 10 august, în urma unei şedinţe de lucru, organizate la Ministerul de Interne, s-a decis ca instituțiile responsabile pentru licențierea, verificarea și monitorizarea companiilor, care prestează servicii de transport de călători, să vină, în regim de urgenţă, cu propuneri constructive, pentru redresarea situației create în țară, la acest capitol. Ieri, MAI a cerut respectarea, de către administratorii companiilor de transport de călători, a cerinţelor legale pentru acest tip de activitate. Ministerul de Interne şi Poliţia Rutieră au venit deja cu o serie de propuneri relevante, pentru autorităţile implicate în acest proces.