Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-08-07/angajat-al-biroului-de-migratzie-si-azil-cercetat-pentru-corupere-pasiva-25986.html
Data: Aug 7, 2012 (23:16)

Angajat al Biroului de migraţie si azil cercetat pentru corupere pasiva

Potrivit CCCEC, la data de 30 iulie 2012, în adresa Centrului anticorupţie a parvenit o plîngere din partea unei cetăţence a Armeniei, cu referire la faptul estorcării de către un angajat al Biroului de Migraţie şi Azil a sumei de 1000 euro.

În fapt, căpitanul de poliţie, persoană cu funcţie publică, a pretins 1000 euro pentru a nu întocmi în privinţa armencei un proces contravenţional privind încălcarea regimului de şedere, pe motiv că în paşaportul ultimei lipsesc ştampile de intrare şi ieşire din Ucraina, în pofida faptului că aceasta dispunea de ştampile privind ieşirile şi intrările regulamentare în Republica Moldova.

Fiind invitată de către inspectorul de poliţie în audienţă în sediul Biroului de Migraţie şi Azil, pentru neîntocmirea procesului verbal contravenţional în privinţa ultimei, acesta a apretins şi primit de la declarantă, o parte din sumă, şi anume  4000 lei, restul banilor urmînd să fie transmişi ulterior.

Astfel,  prin intermediul unui complice, colaborator al aceleiaşi instituţii, suspectul a mai primit 8000 lei, în două tranşe, 3000 şi respectiv 5000 lei, suma totală primită fiind de 12.000 lei.

Omul legii a fost reţinut în flagrant în după-amiaza zilei de ieri, 6 august, în momentul primirii ultimei tranşe, 5000 lei marcaţi mită „CCCEC”.

În privinţa poliţistului a fost pornită o cauză penală pentru  „corupere pasivă”. Bănuitul este reţinut pentru 72 ore.

Dacă va fi găsit vinovat, acesta riscă o pedeapsă cu închisoare de la 5 la 10 ani cu amendă în mărime de la 1000 la 3000 unităţi convenţionale şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.