Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-08-06/vinul-produs-in-conditzii-de-casa-nu-va-fi-impozitat-25954.html
Data: Aug 6, 2012 (11:38)

Vinul produs în condiţii de casă nu va fi impozitat

Informaţiile apărute în unele surse mass-media precum că Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA)  elaborează un proiecte de lege prin care producătorii de vin de la o cantitate oarecare (vinul produs  în condiţii de casă) ar putea fi taxaţi, nu corespunde adevărului, informează un comunicat al Serviciul de presă al MAIA.

Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare  nu examinează şi nu elaborează nici un proiect de lege prin care s-ar prevedea o oarecare taxare a producătorilor mici de vin.  Ba mai mult, această prerogativă nici nu ţine de competenţa ministerului.

Din potrivă,  MAIA a elaborat un proiect de lege care deja a fost aprobat de Cabinetul de Miniştri al R. Moldova şi se află în Parlament, prin care vinul nu va mai fi considerat băutură alcoolică, ci produs agroalimentar şi, respectiv,  nu va mai putea fi tratată ca şi băutură alcoolică.

De asemenea, urmare a unei iniţiative a Guvernului, la momentul de faţă,  vinul nu mai este accizat.

Declaraţia făcută săptămîna trecută de către un angajat al MAIA vizavi de necesitatea impozitării producerii vinului de casă, a fost un punct de vedere personal, inspirat din practica unor state europene. Acest punct de vedere a fost expus în cadrul discuţiilor privind combaterea alcoolismului purtate la şedinţa  Consiliului Naţional Coordonator pentru implementarea Programului Naţional privind controlul alcoolului pe anii 2012-2020.