Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-08-06/anrceti-va-elibera-licentze-4g-celor-trei-operatori-care-furnizeaza-retzele-shi-servicii-de-telefoni-25961.html
Data: Aug 6, 2012 (13:44)

ANRCETI va elibera licenţe 4G celor trei operatori care furnizează reţele şi servicii de telefonie mobilă

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) va elibera celor trei operatori care furnizează reţele şi servicii publice de telefonie mobilă, prin încredinţare directă, până la 31 decembrie 2012, câte o licenţă pentru utilizarea frecvenţelor radio din banda 2500-2690 MHz în scopul furnizării reţelelor şi serviciilor publice de comunicaţii electronice mobile terestre de generaţia a patra (4G), cu acces radio în bandă largă, în standardul LTE. Această prevedere se conţine în Hotărârea Consiliului de Administraţie al ANRCETI privind stabilirea numărului de licenţe pentru utilizarea frecvenţelor radio din benzile 2500-2690 MHz şi 3600-3800 MHz. Hotărârea va intra în vigoare la ziua publicării în Monitorul Oficial.

Licenţele vor fi eliberate la cererile depuse la invitaţia ANRCETI de către cei trei operatori de telefonie mobilă (SA „Orange Moldova”, SA „Moldcell” şi SA „Moldtelecom”) după achitarea taxei de 10 mil. de euro, stabilită de Guvern prin hotărârea susmenţionată. În cazul în care, până la finele anului 2012, una sau mai multe licenţe nu vor fi solicitate, ANRCETI va scoate aceste licenţe la concurs.

Hotărârea Consiliului de Administraţie al ANRCETI mai prevede eliberarea unei licenţe pentru utilizarea sub-benzii de frecvenţe radio 3750-3800 MHz, cu lărgimea de 50 MHz, din  banda 3600-3800 MHz în scopul furnizării reţelelor şi serviciilor publice de comunicaţii electronice cu acces radio în bandă largă. Această licenţă a fi acordată prin concurs deschis cu aplicarea procedurii de selectare competitivă, în termenele şi conform criteriilor şi procedurii stabilite de ANRCETI. Taxa de eliberare a licenţei date va fi determinată în urma concursului, care va porni cu preţul minim de expunere la concurs în mărime de 1 mil. de euro.

ANRCETI va lansa invitaţia de depunere a cererilor de acordare a licenţelor pentru utilizarea frecvenţelor radio din banda 2500-2690 MHz după aprobarea condiţiilor de licenţă, document care în prezent este supus consultării publice pe pagina sa de Internet. Potrivit acestuia, licenţa se eliberează pe o perioadă de 15 ani şi este valabilă pe întreg teritoriul R. Moldova.

În perioada 2011 – 2012, cei trei operatori de telefonie mobilă au efectuat testarea tehnologiei de acces în standardul LTE în baza licenţelor temporare de utilizare a frecvenţelor din banda 2500-2690 MHz eliberate de ANRCETI. Potrivit rapoartelor prezentate de operatori, rezultatele testelor au fost pozitive, fiind apropiate de parametrii declaraţi de producătorii echipamentelor respective în specificaţiile tehnice.

Potrivit ANRCETI, standardul LTE (Long Term Evolution – evoluţie de termen lung), denumit şi 4G, este o tehnologie fără fir bazată pe tehnologiile IP care asigură viteze mari a transmisiunilor de date. Noua tehnologie va îmbunătăţi considerabil accesul la Internetul mobil, oferind o viteză de până la 100 Mbps la descărcare şi de până la 50 Mbps la încărcare, va facilita interactivitatea şi capacitatea de transmisiune a datelor, organizarea videoconferinţelor pe mobil, va oferi mecanisme de dirijare şi supraveghere de la distanţă a dispozitivelor M2M (machine-to-machine), de construire a mini reţelelor private HOME sau Enterprise Office şi de acces la televiziunea digitală SD/HD şi 3D IPTV pe mobil, atât prin intermediul set-top-box-ului, cât şi printr-un laptop performant conectat prin modemul 4G la reţeaua mobilă de ultimă generaţie.