Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-08-03/premierul-vlad-filat-ia-cerut-ministrului-finan-elor-sal-demita-pe-eful-inspectoratului-principal-de-25940.html
Data: Aug 3, 2012 (12:10)

Premierul Vlad Filat i-a cerut ministrului Finanțelor să-l demită pe șeful Inspectoratului Principal de Stat Veceasclav Platon

Prim-ministrul Vlad Filat a participat astăzi la şedinţa de lucru cu angajaţii Inspectoratului Fiscal Principal de Stat al Republicii Moldova  (IFPS). În cadrul şedinţei s-a discutat despre administrarea fiscală şi încasările veniturilor la bugetul de stat.

Conform informaţiei prezentate încasările administrate de IFPS la bugetul public naţional în semestrul I al anului 2012 au fost cu 1,44 miliarde lei mai mult comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, iar planul de venituri a fost executat în sumă de 8,97 miliarde lei sau 101,6%.

Premierul s-a arătat nemulţumit de modul în care activează IFPS,  menţionînd că este necesar de făcut mai multe modificări.

“Se creează impresia că plata impozitelor în Republica Moldova este ceva străin pentru cei care trebuie să facă acest lucru. După trei ani de zile, lipsa  normei legale pentru o administrarea fiscală eficientă nu mai este valabilă în calitate de argument”, a subliniat Premierul.

Vlad Filat a precizat că  în Republica Moldova în continuare există firme-fantome,  cu cifre de afaceri de sute de milioane de lei şi care nici măcar TVA nu achită.

„Aceste scheme trebuiau depistate  şi aplicate sancţiunile de rigoare. Pe de altă parte, avem diferite solicitări  pe care nu le putem acoperi deoarece nu sînt venituri suficiente la buget”, a mai declarat Vlad Filat.

Prim-ministrul a solicitat Ministrului Finanţelor, Veaceslav Negruţa, să îl elibereze din funcţie pe şeful IFPS Nicolae Platon, iar pînă în seara zilei de astăzi să fie numit un nou şef al instituţiei respective.

„Domnul Platon a făcut şi lucruri bune în calitate de conducător al FISC-ului, însă la ora actuală este necesar să facem mai multe schimbări pentru a deveni mai eficienţi”, a declarat Premierul.

La şedinţă au participat conducerea IFPS, Veaceslav Negruţa, ministru al Finanţelor, Dorin Recean, ministru al Afacerilor Interne, Viorel Сhetraru, şef al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei, Tudor Baliţchi,  director general al Serviciului Vamal, conducătorii inspectoratelor fiscale de stat teritoriale, informează un comunicat al Executivului.