Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-08-03/expert-cnsm-proiectul-de-lege-privind-modificarea-sistemului-de-indexare-a-pensiilor-nu-corespunde-p-25952.html
Data: Aug 3, 2012 (19:55)

Expert CNSM: Proiectul de lege privind modificarea sistemului de indexare a pensiilor nu corespunde principiilor unicităţii, egalităţii şi solidarităţii garantate de stat

Proiectul de lege privind modificarea sistemului de indexare a pensiilor propus recent de reprezentanţi ai Partidului Democrat din Moldova (PDM) nu corespunde principiilor unicităţii, egalităţii şi solidarităţii garantate de stat şi conţine calcule eronate. De această părere este Maria Creminscaia, expert pe probleme financiare şi social-economice din cadrul Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova (CNSM).

„Dacă va fi aplicată în practică iniţiativa deputaţilor democraţi, aceasta  va încălca principiul unicităţii sistemului public garantat de stat care asigură tuturor participanţilor la sistemul public - contribuabili şi beneficiari -  un tratament nediscriminatoriu în ceea ce priveşte drepturile şi obligaţiile prevăzute de lege", a declarat Maria Creminscaia.

Potrivit expertei, prevederile proiectului de lege lezează drepturile asiguraţilor care, prin achitarea contribuţiilor, au acumulat pensii mai mari iar intenţia de a egala beneficiarii de pensii mari cu cei de pensii  mici va crea inechitate socială şi va stimula fenomenul de achitare „în plic".

„Pentru a îmbunătăţi situaţia persoanelor care au o pensie mică, unica ieşire din acest impas ar fi recalcularea pensiilor", a mai spus Maria Creminscaia.

Menţionăm că proiectul propus de PDM prevede indexarea diferenţiată a pensiilor. Conform iniţiativei legislative a democraţilor pentru pensiile mai mici de 1500 lei se va aplica un coeficient de indexare calculat în baza creşterii anuale a preţurilor de consum, la care se vor adăuga 50% din creşterea anuală a salariului mediu pe ţară. Totodată, pensiile care depăşesc 1500 de lei urmează a fi indexate cu un procent care acoperă 100% inflaţia.

Potrivit datelor Casei Naţionale de Asigurări Sociale, în jur de 600 de mii de persoane, adică marea majoritate a pensionarilor din ţară, primesc pensii mai mici de 1000 de lei, sumă ce acoperă minimul de existenţă în proporţie de circa 66%.