Trimite e-mail | Printeaza
Economie
31.07.2012

Ministerul Economiei a extins termenul concursului pentru selectarea investitorului care va repara Centrul de expoziţii “Moldova”, în Moscova

Ministerul Economiei a extins termenul depunerii documentelor pentru participarea la  concursul privind selectarea investitorului pentru crearea Centrului de Expoziţii şi Comerţ „Moldova” în Federaţia Rusă (Moscova) până la 12 septembrie 2012. Anterior termenii concursului au fost stabiliți de pe 11 iunie până la 17 august 2012.

La concurs pot participa persoane fizice şi juridice din Republica Moldova precum și persoanele fizice şi juridice străine cu capital integral privat.

Pentru a participa la concurs este necesar de prezentat un set de documente: cererea de participare la concurs, în care se indică oferta de preţ a participantului, informaţia privind experienţa investitorului şi proiectele de succes realizate de acesta pe parcursul ultimilor 10 ani, schiţă de proiect privind reparaţia capitală a Pavilionului nr. 10 şi proiectul programului investiţional privind dezvoltarea Pavilionului cu indicarea, valorii estimative a investiţiilor planificate în aceste scopuri, a termenelor de realizare şi destinaţiei lor, scrisoare de garanţie bancară care confirmă faptul că participantul la concurs dispune sau garantează creditarea unei sume de cel puţin 10 milioane de dolari SUA ce poate fi folosită pentru efectuarea reparaţiei capitale a Pavilionului, emisă de către o bancă comercială înregistrată în Republica Moldova sau de către o sucursală a unei bănci comerciale străine din în ţările UE sau CSI, precum și un șir de alte documente.

Selectarea câștigătorului va fi efectuată de către Comisia de Concurs din care fac parte 14 membri, președintele căreia este viceministrul Economiei, Octavian Calmâc. Membrii Comisiei sunt reprezentanții instituțiilor publice, arhitecți și experți în domeniul businessului expozițional.

Comisia va determina câștigătorii concursului în baza următoarelor criterii: capacitatea financiară a investitorului, programul investiţional privind reparaţia capitală a Pavilionului, schiţă de proiect care va reflecta soluţia tehnică propusă pentru efectuarea reparaţiei capitale a Pavilionului, schiţă de proiect, care va specifica termenele de realizare a lucrărilor de reparaţie capitală a Pavilionului, ș.a.

Potrivit Ministerului Economiei, la 28 iunie 2011, Republica Moldova şi Federaţia Rusă au semnat Acordul  interguvernamental privind crearea Centrului de expoziţie şi comerţ „Moldova” pe teritoriul Centrului de Expoziţii al Federaţiei Ruse din Moscova. Conform Acordului, Federaţia Rusă oferă Republicii Moldova imobilul în arendă pe 49 de ani la un preţ simbolic de o rublă anual, partea moldavă asumându-şi cheltuielile privind reparaţia şi amenajarea pavilionului. Părţile au convenit de a semna Contractul de arendă a obiectului şi terenului aferent în termen de 3 luni de la data întrării în vigoare a Acordului.

Centrul de Expoziţii şi Comerţ “MOLDOVA” se află în inima complexului expozițional lângă renumitul havuz „Дружба народов”, construit în 1954. Suprafaţa pavilionului este de 2693 m2. Din ţările CSI, doar şase au reprezentanţe permanente în Centrul de expoziţii din Moscova – Armenia, Kârgâzstan, Republica Belarus, Kazahstan, Azeribaidjan şi Ucraina.

Centrul de expoziţii al Federaţiei Ruse din Moscova a fost inaugurat în 1939. Suprafaţa totală a Centrului este de 237,5 hectare, suprafaţa celor 71 de pavilioane – 134 mii m2. Anual, Centrul din Moscova organizează circa 150 de expoziţii, vizitate de circa 15 mln. de oameni. Centrul de expoziţii al Federaţiei Ruse participă la concursul de selectare pentru dreptul de a desfăşura Expoziţia Mondială EXPO 2020.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus