Trimite e-mail | Printeaza
Politic
27.07.2012

Consultări interministeriale moldo-ruse

Consultări interministeriale moldo-ruse

Potrivit MAEIE, astăzi, 27 iulie, la Chişinău au avut loc consultări moldo-ruse la nivelul viceminiştrilor de Externe, care s-au desfăşurat în conformitate cu Planul interministerial de consultări  pentru anul 2012. Delegaţia Republicii Moldova a fost condusă de Viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Popov, iar cea a Federaţiei Ruse de Secretarul de Stat, Viceministrul Afacerilor Externe, Grigori Karasin. Agenda discuţiilor a inclus o serie de subiecte ce ţin de cooperarea moldo-rusă în domeniile politic, economic, umanitar, precum şi problematica transnistreană.

Interlocutorii au menţionat importanţa menţinerii dinamicii pozitive a contactelor bilaterale la diferite nivele, înregistrată în ultimul timp, şi s-au pronunţat pentru intensificarea acesteia.

Un subiect aparte l-a constituit pregătirea şedinţei ordinare a Comisiei mixte pentru colaborarea comercial-economică, desfăşurarea căreia este preconizată în toamna anului curent la Chişinău. Părţile, remarcînd creşterea semnificativă a volumului schimburilor comerciale, au pledat pentru identificarea unor noi modalităţi de dinamizare a relaţiilor comercial-economice, accentul fiind pus pe importanţa eliminării barierelor din calea comerţului dintre cele două state.

În aspect umanitar, a fost efectuat un schimb de opinii privind organizarea Zilelor Culturii Republicii Moldova în Federaţia Rusă, care vor avea loc în luna septembrie a anului curent. Interlocutorii au discutat, de asemenea, şi unele subiecte ce ţin de interacţiunea ambelor state în cadrul organismelor internaţionale şi regionale, inclusiv, în cadrul CSI.

Abordând subiectul reglementării conflictului transnistrean, cei doi viceminiştri au efectuat un schimb de opinii pe marginea rezultatelor rundei de negocieri în formatul „5+2”, ce a avut loc la 12-13 iulie la Viena. În contextul promovării măsurilor de consolidare a încrederii, a fost salutată dinamica crescîndă a dialogului dintre Chişinău şi Tiraspol.

Totodată, partea moldovenească a expus poziţia referitor la necesitatea transformării actualei misiuni de pacificare, precum şi a pledat pentru finalizarea retragerii forţelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova.

De asemenea, în cadrul vizitei la MAEIE, G.Karasin a fost primit de Viceprim-ministrul, Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene Iurie Leancă.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus