Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-07-26/ministerul-economiei-ishi-mentzine-prognoza-sa-de-3-a-pibului-pentru-anul-2012-octavian-calm-c-25858.html
Data: Jul 26, 2012 (17:57)

Ministerul Economiei îşi menţine prognoza sa de 3% a PIB-ului pentru anul 2012 – Octavian Calmâc

”Ministerul Economiei își menține prognoza sa de 3% a PIB-ului efectuată pentru anul 2012” , a declarant viceministrul Economiei, Octavian Calmâc în cadrul lansării de joi, 26 ianuarie 2012, a publicației economice bianuale "MEGA - Analiza Cresterii Economice in Moldov: iulie 2012", efectuată de către Centrul Analitic Independent Expert-Grup.

Comentând analiza macroeconomică efectuată de către partenerii din societatea civilă, Octavian Calmâc a susținut concluzia generală a ediției, ”că în economia Republicii Moldova are loc o repetare a unor tendințe economice similare celor din 2008-2009” dar a afirmat că punctul critic în evoluția economică  înregistrat în 2009 a fost deja parcurs de Republica Moldova în trimestrul I al anului 2012 și recesiunea are loc pe un fon pozitiv de creștere a PIB-ului.

Efectuând o descriere a datelor macroeconomice pentru prima jumătate ale anului curent,  viceministrul Economiei a constat descreșterea din primele luni ale anului din domeniul industrial. Totodată, afirmând că statistica primelor șase luni vine să atestate o îmbunătățire vădită a situației și industria va ieși pe un trend pozitiv la sfârșitul anului din contul industriei extractoare și proiectelor de infrastructură de amploare aflate în derulare.

Referitor la datele statistice ale comerțului exterior în primele șase luni ale anului, Octavian Calmâc a menționat o creștere de 4.9%, caracterizând aceste date drept ”modeste dar durabile” în special în comparație cu anul 2011 când exporturile au crescut cu 62% iar importurile cu 44%. Structura exportului demonstrează că livrările spre UE au fost afectate de criza economică din statele comunitare, în creștere fiind exporturile spre statele CSI cu circa 11%. Importurile au crescut în perioada nominalizată cu circa 5,2%.

În prima jumătate a anului curent salariu mediu pe țară a crescut cu circa 4,2% care își va menține tendința de creștere până la sfârșitul anului.
”Sunt două domenii ce au înregistrat o scădere al aportului său în PIB - domeniul energetic și agricultura. Referitor la domeniul energetic, politica Ministerului Economiei din ultimii ani este îndreptată  spre introducerea eficienței energetice  și micșorarea componentei resurselor energetice în costul final al produselor. Astfel, scăderea consumului  de resurse energetice utilizate este un rezultat pozitiv al acestor politici ce vin să ridice competitivitatea produselor autohtone”, a zis viceministrul EConomiei.

Ce ține de agricultură, Octavian Calmâc a comentat că ”producția agricolă va fi în scădere însă  veniturile în această sferă vor fi balansate prin prețuri ce sunt pe un trend destul de înalt atât în țară cât și în regiune. Important este ca statul să vină cu măsuri stimulatorii de eliminare a barierelor în calea comerțului astfel, micșorând prețul final al produselor, să fie continuate reformele structurale și menținut un regim comercial liberalizat cu partenerii străini”.

Conform prezentării efectuate de către Expert-Grup, prognoza  evoluției principalilor indicatori economici pentru anul 2012 este următoarea - PIB-ul va crește cu circa 1,2%, exporturile vor crește cu circa 1%, importurile – cu aproape 2,5%, consumul privat va crește cu circa 2,8% iar investițiile vor rămânea la nivelul anului 2011, evoluția indicelui prețurilor de consum va fi de 4,1%, relatează un comunicat al Ministerului Economiei.