Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-07-26/economia-moldoveneasca-in-2012-deja-vu-in-2009-expertgrup-25861.html
Data: Jul 26, 2012 (18:18)

Economia moldovenească în 2012: deja vu în 2009?. EXPERT-GRUP

Repetarea unor tendințe economice similare celor din 2008-2009 scot în evidență vulnerabilitatea Moldovei la șocurile externe și incapacitatea țării să-și abordeze problemele interne. Imunizarea pe termen lung a economiei în fața șocurilor cere reforme consistente pentru a pune la punct un mediu sănătos de activitate economică și schimbări radicale în cadrul instituțional și în gândirea de politică a dezvoltării.

Centrul Analitic Independent EXPERT-GRUP a lansat joi, 26 iulie 2012, ediția nr.6 a publicației economice bianuale „MEGA – Analiza Creșterii Economice în Moldova: iulie 2012”.

MEGA nr.6 arată că răcirea economiei în 2012 a fost un fenomen așteptat, dar ritmul acestei răciri - neașteptat de înalt. Seceta care a durat doi ani consecutiv a cauzat probleme profunde în sectorul agricol. O altă cauză a moderării ritmului de creștere economică este scăderea consumului, condiționată de stagnarea remitențelor și salariilor. Scăderea consumului complică executarea veniturilor bugetare, dar acestea suferă și din cauza problemelor administrării fiscale și a optimismului excesiv la planificare. Totodată, bugetul nu a primit o bună parte din veniturile anticipate din granturi externe, lucru care reflectă procedurile birocratice mai lungi care determină disbursarea resurselor de către donatorii externi. Reducerea ocupării în anul 2012 reflectă atât șocurile externe, cât și problemele sistemice, cum ar fi scăderea lungă de un deceniu a ocupării în sectorul agricol. Creșterea economică mai lentă este însoțită de inflație mai moderată în 2012, dar și băncile comerciale sunt acum mai precaute în acordarea noilor credite, care devin mai scumpe în termeni reali. Evoluția comerțului moldovenesc în prima jumătate a anului curent reflectă în mod fidel înrăutățirea optimismului economic atât în UE, cât și în Moldova, exporturile răcindu-se mai rapid decât importurile.

Perspectivele pe termen scurt sunt moderat-negative, iar prognozele noastre - mai pesimiste decât cele oficiale. Utilizând o serie de modele economice, EXPERT-GRUP a prognozat evoluția principalilor indicatori economici pentru anul 2012. Astfel, EXPERT-GRUP se așteptă ca PIB-ul să crească cu circa 1,2%, o creștere atât de lentă fiind condiționată de recesiunea așteptată puternică a producției agricole și scăderea moderată a celei industriale. Urmând evoluția remitențelor, consumul privat va crește cu circa 2,8% în cadrul scenariului de bază, în timp ce investițiile vor rămâne la nivelul anului 2011. Exporturile vor crește cu circa 1%, în timp ce importurile – cu aproape 2,5%. Există riscul ca rata ocupării forței de muncă să revină la minimul istoric de 38,5% înregistrat în 2010. Prognoza evoluției indicelui prețurilor de consum este de 4,1%.