Trimite e-mail | Printeaza
Economie
23.07.2012

Ruşii au ascuns în offshoruri 798 de miliarde de dolari, românii 91 de miliarde, iar moldovenii două miliarde de dolari

Ruşii au ascuns în offshoruri 798 de miliarde de dolari, românii 91 de miliarde, iar moldovenii două miliarde de dolari

În perioada 1994-2010 în diferite paradisuri fiscale au fost tăinuite circa 21 de trilioane de dolari. Cei mai mulţi bani s-au scurs încolo din statele în curs de dezvoltare, lider fiind China cu circa 1,2 trilioane de dolari. Urmează Rusia cu 798 de miliarde şi Coreea de Sud cu 779 miliarde de dolari.

Din România în anii 1994-2010 au fost scoase circa 91 de miliarde de dolari, potrivit studiului „The Price of Offshore Revisited", realizat de grupul Tax Justice Network.

Raportul arată că la acest capitol România ocupă locul trei în Europa de Est şi Centrală, după Ungaria cu 242 de miliarde de dolari şi Polonia cu 165 de miliarde de dolari ce s-au scurs în diferite paradisuri fiscale.

Valoarea capitalului ascuns de români în offshoruri este egală cu 72% din valoarea datoriei externe a României în anul 2010.

Lider în fostul spaţiu socialist este Rusia cu circa 798 de miliarde de dolari, cifră ce este de două ori mai mare decât datoria externă a acestei ţări.

Locul doi în spaţiul postsovietic este deţinut de Ucraina cu 167 miliarde de dolari, iar poziţia trei revine Kazahstanului cu 138 miliarde de dolari.

Comparativ cu alte ţări, valoarea capitalului scos din Republica Moldova este mai mică şi a fost estimată la doar două miliarde de dolari (locul doi de la coadă în cadrul CSI). Acest capital reprezintă aproape 43% din valoarea datoriei externe a Republicii Moldova în anul 2010.

La pregătirea studiului au fost folosite datele de la Bank of International Settlements, de la FMI, Banca Mondială și guverne naţionale şi el se ocupă însă numai de bani, nu şi de alte bunuri ca proprietăţi sau yachturi.

James Henry, fost economist-șef la consultanța McKinsey, şi autor al studiului susţine că „pierderile provocate de neplata taxelor pentru acest capital sunt uriașe". "Banii ar fi suficienți să facă diferenţa pentru finanțele multor țări", constată expertul.

„Dintr-un alt unghi, studiul este o veste cu adevarat bună. Lumea tocmai a localizat o felie uriașă de avere care ar putea ajuta la soluționarea problemelor globale presante", a adăugat James Henry.

"Aceste estimări denotă că rata inegalităţii sociale este mult mai mare decât arată statisticile oficiale, iar politicienii nu sunt în stare să oprească această scurgere de capital şi astfel să o poată transfera persoanelor sărace", a declarat John Christensen de la grupul Tax Justice Network.

Autorii raportului sugerează că pentru multe ţări în curs de dezvoltare, valoarea cumulată a capitalului, care a ieşit din economiile lor, ar fi mai mult decât suficient pentru a achita datoriile externe, scrie Adevărul.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus