Trimite e-mail | Printeaza
Economie
20.07.2012

O nouă finanțare BERD pentru investiții în eficiență energetică în Republica Moldova

O nouă finanțare BERD pentru investiții în eficiență energetică în Republica Moldova

BERD continuă să sprijine investițiile durabile în domeniul energetic din Moldova cu un împrumut de 5 milioane dolari acordat Bancii ProCredit Moldova pentru creditarea companiilor private.  Linia de credit va fi utilizată pentru a finanța investițiile în eficiență energetică și proiecte mici de energie regenerabilă efectuate de întreprinderi mici și mijlocii (ÎMM), comopanii agricole și servicii comerciale.

Moldova are unul dintre cele mai înalte nivele de consum energetic și de emisii de carbon din regiune, și e carcaterizata de dependență mare de importul de energie primară.  Acest lucru reprezintă o povară substanțială pentru economia țării și a mediului.

Împrumutul BERD va permite ProCredit Bank Moldova să finanțeze astfel de investiții cum ar fi înlocuirea cazanelor, motoarelor electrice, transformatoarelor, iluminării, precum și a instalațiilor de generare a energiei, în special a celor ce combină generarea de agent termic și energie electrică. Aceste proiecte vor ajuta agenții economici să-și reducă consumul de energie și să îmbunătățească eficiența generală și competitivitatea.

Împrumutul face parte din cea de-a doua Facilitate BERD de Finanțare Durabilă a Eficienței Energetice din Moldova (MoSEFF II), de €22 milioane, lansată ca urmare a implementării cu succes a proiectului MOSEFF I, în sumă de €20 milioane.

Potrivit reprezentanței permanente în Moldova a Băncii Europene pentru Reconstrucții și Dezvoltate, MoSEFF II este complementat de un grant de €6.8 milioane, acordat de Uniunea Europeană, care va fi utilizat pentru asistență tehnică și granturi de investiții pentru companiile participante.

Membru al grupului german format din 21 bănci, ProCredit Bank Moldova este o bancă comercială de mărime medie care acordă  o gamă completă de servicii bancare clienților foarte mici, mici și medii.

“Acest împrumut consolidează angajamentul BERD de a îmbunătăți în continuare mediul și a face economia mai durabilă.  Odată cu implementarea acestui proiect nou vom acorda asistență guvernului Republicii Moldovapentru  introducerea unor soluții durabile de eficiență energetică și îndeplinirea cerințelor UE,” a spus Henry Russell, Director pentru Balcanii de Vest, Moldova și Belarus, Instituții Financiare, BERD.

“Grija pentru mediu este parte integră a activității băncii ProCredit, iată de ce noi efectuăm o evaluare minuțioasă a impactului pe care îl au afacerile clienților noștri asupra mediului.  Linia de credit a BERD ne va ajuta să sprijinim întreprinderile mici și mijlocii din Moldova în efectuarea investițiilor în tehnologii eficiente din punct de vedere energetic, astfel având un impact pozitiv asupra mediului.  Împrumuturile din linia de credit vor ajuta companiile să-și reducă consumul de energie, menținând sau îmbunătățind condițiile de lucru, calitatea serviciilor sau procesul de producere în întreprinderile lor,” a spus Eugenia Gashikulina, Vicepreședinte al Consiliului de Administrație a băncii ProCredit din Moldova.

BERD, unul din cei mai mari investitori din Moldova, a semnat până la ziua de azi în jur de 90 proiecte de investiții în țară, în așa sectoare ca cel energetic, transport, agricultură, industrie generală și în sectorul bancar, în sumă totală de aproape €700 milioane.

cuvinte-cheie: BERD

Comentarii (0)

 

Related news

Sus