Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-07-18/in-republica-moldova-vor-fi-importate-15-mii-tone-zahar-25765.html
Data: Jul 18, 2012 (19:46)

În Republica Moldova vor fi importate 15 mii tone zahăr

Întru evitarea deficitului de zahăr pe piaţa internă, în perioada lunilor iulie-septembrie 2012, în Republica Moldova  vor fi importate circa 15 mii tone zahăr. O decizie în acest sens a fost aprobată de către Ministerul Economiei care vine să susţină adresarea Uniunii Producătorilor de Zahăr de a le se oferi autorizaţii de livrarea în ţară a circa  5 mii tone de zahăr lunar în regim preferenţial. Propunearea în cauză a fost susţinută şi de Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare.

„În opinia Ministerului, importul zahărului în regim preferenţial în perioada maximei utilizări al acestuia  va permite menţinerea preţurilor actuale la acest produs. Mai mult decât atât sperăm că această decizie va cauza şi o scădere a preţurilor la zahăr în acest an”, a comentat viceministrul Economiei, Octavian Calmâc.

Conform informaţiei oferite de Uniunea Producătorilor de Zahăr necesitatea importului de acest produs este cauzată de recolta scăzută a sfeclei de zahăr în 2011. În anul curent în Republica Moldova resursele de zahăr au constituit 67,8 mii tone, dintre care în perioada lunilor ianuarie-iunie 2012  au fost realizate 52,6 mii tone, 4,1 mii tone sunt rezervate pentru pentru uz industrial  iar circa 9 mii tone urmează a fi exportate conform contractelor încheiate anterior.

În opinia producătorilor în iulie-septembrie curent, consumul de zahăr în Republica Moldova va constitui 21 mii tone. Prognoza este bazată pe datele din 2011, conform cărora în perioada indicată a anului trecut pe piaţa internă a fost comercializată o cantitate de circa 20 mii tone zahăr.

Producătorii afirmă că importul solicitat de zahăr va satisface cerinţele pieţei interne până la apariţia pe piaţă a zahărului produs din roada anului 2012.

Potrivit Ministerului Economiei, în anul 2011 în Republica Moldova au fost produse 88.6 mii tone zahăr şi importate 15,6 mii tone. În anul 2011 prețul mediu a unui kg de zahăr de la producător a fost de 12,74 lei. În primele șase ale anului 2012 producătorii au oferit zahăr pe piața la un preț mediu de circa 11,69 lei.