Trimite e-mail | Printeaza
Economie
18.07.2012

Circa 180 întreprinderi din Republica Molova au primit cofinanţare pentru obţinerea certificatelor de calitate ISO

Circa 180 întreprinderi din Republica Molova au primit cofinanţare pentru obţinerea certificatelor de calitate ISO

Perspectivele dezvoltării sectorului privat şi a celui financiar în Republica Moldova au fost discutate luni, 16 iulie, de viceministrul Economiei Octavian Calmîc şi  noul lider de echipă pentru Proiectul de Ameliorare a Competitivităţii(PAC) , Melissa A. Rekas, Specialist în dezvoltarea sectorului privat. Aceasta va fi responsabilă de portofoliul unor activităţi de dezvoltare a sectorului privat şi financiar, prin care Banca Mondială asistă Guvernul Republicii Moldova.

Melissa A. Rekas şi-a manifestat dorinţa de a-şi aduce contribuţia la implementarea cît mai efectivă a proiectului şi implicit contribuţia la dezvoltarea sectorului privat şi cel financiar în ţara noastră.

În cadrul discuţiilor a fost examinată extinderea financiară a PAC, precum şi examinarea posibilităţilor de pregătire unui nou proiect, întrucît există o cerere sporită pentru resursele Liniei de Credit din cadrul PAC, fiind necesară alocarea unor resurse adiţionale în acest scop. Pe parcursul implementării proiectului, beneficiarii liniei de credit în sumă de 22,5 mln dolari SUA, printre care companiile exportatoare, au apreciat termenii de finanţare favorabili, în special costurile semnificativ mai mici pentru împrumuturi şi scadenţa mare, în special pentru finanţarea investiţiilor. Notabil este şi faptul că pe perioada de implementare au fost co-finanţate 350 de granturi din cadrul proiectului. Deasemenea,  cofinanţare au primit  în jur de 180 întreprinderile din Republica Molova pentru obţinerea certificatelor  internaţionale de calitate ISO.

Octavian Calmîc a solicitat reperezentanţilor Băncii Mondiale suportul şi în continuare pe dimensiunea "Reformei Regulatorii" ce vizează îmbunătăţirea mediului de afaceri. Astfel, inclusiv datorită implementării PAC, a fost simplificată procedura de deschidere şi desfăşurare a afacerii, a fost consolidat sistemul funcţional al Analizei Impactului de Reglementare(RIA) al cadrului legal ce influenţează activitatea de afaceri, care a devenit un instrument obligatoriu al procesului legislativ cu o  necesitate de continuitate. În consecinţă, Republica Moldova este printre primele țări reformatoare în cadrul studiului Doing Business 2012, ce au avansat la capitolul îmbunătățirea mediul de afaceri.

Viceministrul Economiei s-a referit şi la necesitatea continuării suportului în domeniul modernizarii Infrastructurii Calitatii, fiind accentuat faptul că actualul proiect a venit în susţinerea reformei Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor şi Infrastructurii Calităţii. Activitățile proiectului ce țin de  Institutul Național de Standardizare și Metrologie (INSM), au inclus un şir de activităţi importante printre care elaborarea planului de restructurare instituțională cu acțiuni pentru fiecare veriga a infrastructurii calității, inclusiv ajustarea cadrului legal, înzestrarea cu echipament performant a opt laboratoare metrologice și alinierea acestora la cerințele moderne impuse domeniului respectiv, transfer de know how şi instruiri a personalului privind bunele practici în domeniul metrologic.

Potrivit Ministerului Economiei, părţile au apreciat evoluţia proiectului, prin intermediul căruia a fost lansat şi Biroul Istoriilor de credit. Autorităţile Republicii Moldova au solicitat  extinderea mecanismelor de garantare a creditelor, care au drept scop suportul IMM-urilor, în particular din zona rurală.
 
Banca Mondială a început să activeze în Moldova în 1993 şi, pe parcursul a aproape 20 de ani, trei pătrimi din împrumuturile sale au fost oferite în două domenii principale: suport bugetar general pentru reforme de politici economice (46%) şi infrastructura industrială (20%).  Restul împrumuturilor au fost oferite pentru sectorul de dezvoltare rural (14%), dezvoltarea resurselor umane (11%) şi sectorul financiar și privat (8%).

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus