Trimite e-mail | Printeaza
Economie
18.07.2012

Câteva rute internaţionale noi de tren vor fi lansate în scurt timp

Câteva rute internaţionale noi de tren vor fi lansate în scurt timp

O pereche de trenuri internaționale pe ruta Chișinău-Iași, care va face legatura prin Suceava cu centrele universitare din Cluj și Timișoara, și alte două trenuri pe ruta Giurgiulești- Galați-Faurei-Fetești-Medgidia-Negru-Vodă-Varna,  vor fi puse  în circulație în timpul apropiat. Anunțul  a fost făcut în cadrul întrevederii bilaterale a Ministrului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor Anatol Șalaru cu omologul său roman, Ovidiu Ioan Silaghi, din 17 iulie 2012.

În acest context, Ministrul Anatol Șalaru a menționat că urmează să fie semnat un acord internațional bilateral între Calea Ferată din Republica Moldova și CFR Călători în rezultatul căruia, cele două instituții vor avea acces la un sistem comun de vânzare al biletelor. De asemenea, Anatol Șalaru a declarat că în prezent sunt purtate negocieri cu BERD şi BEI, care  vor să ofere 50 de milioane de euro pentru modernizarea materialului rulant de la calea ferată din Moldova, renovarea trenurilor şi locomotivelor.

La prezentarea noului tren renovat în România, Ministrul transporturilor și infrastructurii al României, Ovidiu Ioan Silaghi, a rămas plăcut impresionat de această realizare menționând că este o adevărată performanță modernizarea unui tren în 63 de zile.

Potrivit Ministrerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, în cadrul aceleași întrevederi, cei doi miniștri de transport au abordat un șir de subiecte din agenda relațiilor de colaborare dintre Republica Moldova și România privind dezvoltarea transporturilor și infrastructurii drumurilor. În context, discuțiile au fost axate pe necesitatea reabilitării și reconstrucției podurilor existente peste râul Prut și asigurarea condițiilor de navigație pe râul Prut prin executarea lucrărilor de înălțare a podurilor rutiere și de cale ferată din regiunea satului Giurgiulești. Un alt punct strategic important pentru ambele state este construcția podului rutier de la Zagarancea, raionul Ungheni care va face interconexiunea cu viitoarea autostradă Târgu-Mureș-Iași-Ungheni.

Totodată, s-a menționat și despre importanța economică privind redeschiderea navigației pe rîul Prut, în cea de a doua etapă,  pe direcția  Giurgiulești- Leova.

Ministrul transporturilor și infrastructurii din România, Ovidiu Ioan Silaghi a precizat că România va susține în continuare Republica Moldova prin asigurarea  suportului necesar privind inițierea proiectelor de importanță regională din domeniul transporturilor și infrastructurii drumurilor.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus