Trimite e-mail | Printeaza
Externe
17.07.2012

FMI şi-a revizuit estimările privind creşterea economiei mondiale

FMI şi-a revizuit estimările privind creşterea economiei mondiale

Fondul Monetar Internaţional şi-a revizuit luni, în scădere, estimările privind creşterea economiei mondiale în 2012 şi 2013 şi a avertizat că ar putea să le revizuiască din nou dacă factorii de decizie din Europa nu acţionează rapid şi decisiv pentru a pune capăt crizei datoriilor, transmite AFP şi Reuters.

Într-o ediţie revizuită a raportului semi-anual World Economic Outlook, FMI estimează în prezent că Produsul Intern Brut mondial va creşte cu 3,5% în 2012 (faţă de 3,6% cât estima în luna aprilie) şi cu 3,9% în 2013 (în scădere faţă de 4,1% cât estima în urmă cu trei luni).
'În ultimele trei luni, relansarea mondială a dat noi semne de încetinire. Cel mai urgent risc pentru economia globală este că un răspuns întârziat sau insuficient ar putea escalada criza din zona euro', estimează FMI în noul său raport.

În cazul economiilor avansate, FMI estimează că acestea vor creşte cu 1,4% în acest an şi cu 1,9% în 2013. Pentru zona euro, FMI şi-a menţinut estimările referitoare la contracţie de 0,3% în acest an, urmată de o creştere de 0,7% în 2013 (cu 0,2 puncte procentuale mai puţin decât estima în luna aprilie). Potrivit FMI, economia spaniolă se va contracta atât în acest an cât şi anul următor.

În cazul economiilor emergente, FMI şi-a revizuit în jos cu 0,1 puncte procentuale estimările atât pentru acest an, până la 5,6%, cât şi pentru anul următor, până la 5,9%. FMI şi-a revizuit prognozele privind avansul economiei chineze până la 8,0% în acest an (de la 8,2% cât estima în luna aprilie) şi la 8,5% în 2013 (de la 8,8% cât estima anterior). FMI a decis o revizuire şi mai importantă în cazul Indiei, unde prognozează o creştere de 6,1% în acest an şi un avans de 6,5% în 2013, ambele cu 0,7% mai puţin decât estima în luna aprilie.

Fondul a lăudat măsurile adoptate de liderii europeni la summitul din luna iunie apreciindu-le drept 'paşi în direcţia corectă' dar a cerut mai multă integrare fiscală şi bancară. În plus, FMI a făcut un apel pentru crearea unui program pan-european de garantare a depozitelor şi a unui mecanism pentru soluţionarea băncilor cu probleme. 'Principala prioritate este soluţionarea crizei din zona euro', subliniază FMI. De asemenea, Fondul a cerut Băncii Centrale Europene să ofere suficiente lichidităţi pentru a sprijini băncile şi să continue să relaxeze politica monetară.

Decizia Fondului Monetar Internaţional nu constituie o surpriză deoarece directorul general al FMI, Christine Largarde, a anunţat încă de la începutul acestei luni că Fondul îşi va revizui în scădere estimările privind evoluţia economiei mondiale în acest an, scrie Agerpres.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus