Trimite e-mail | Printeaza
Politic
16.07.2012

Băsescu, jurnaliştilor moldoveni: Nu există nicio justificare pentru schimbarea de la conducerea Agenţiei pentru Acordarea Cetăţeniei

Băsescu, jurnaliştilor moldoveni: Nu există nicio justificare pentru schimbarea de la conducerea Agenţiei pentru Acordarea Cetăţeniei

Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, s-a întâlnit luni, la Bucureşti, cu jurnalişti şi lideri de opinie din Republica Moldova, prilej cu care şi-a manifestat îngrijorarea faţă de schimbarea de la conducerea Agenţiei pentru Acordarea Cetăţeniei.

"Eu sper să nu fie afectate relaţiile în niciun fel, chiar dacă mă îngrijorează faptul că s-a produs o schimbare la Agenţia pentru Acordarea Cetăţeniei. De unde noi numisem judecători în fruntea Agenţiei, a fost numit un om politic. Sper totuşi ca legea să se respecte şi să se meargă şi pe acest grad de creştere a numărului de burse, nu numai de creştere a numărului de cetăţeni români. (...) Sunt îngrijorat de schimbările făcute, pentru că nu există nicio justificare să schimbi nişte judecători care conduceau Agenţia şi să pui un politruc, fie el şi cu oarecare experienţă în administraţie. Sper că relaţiile nu vor fi afectate. Ştiu că primul-ministru va face o vizită la Chişinău. El este unul dintre artizanii suspendării mele. Cred că în Moldova nu se întâmplă aşa ceva", a spus Băsescu, întrebat dacă vor fi afectate relaţiile dintre România şi Republica Moldova, în cazul în care românii vor da câştig de cauză USL la referendumul din 29 iulie.

El le-a spus jurnaliştilor că a numit, de-a lungul mandatelor sale, doi prim-miniştri care nu erau din partidul său, liberalul Călin Popescu-Tăriceanu şi social-democratul Victor Ponta, iar amândoi au dus la suspendarea sa din funcţie.

"Acum am numit unul de la socialişti, de la comunişti. Ăştia sunt din aceeaşi familie cu Voronin. Care tot în alianţă cu partidul comunist liberal au mers tot pe suspendarea preşedintelui, pentru că ei nu ştiu valorile şi nici regulile jocului politic. Să dai unui om mandatul de prim-ministru şi pe urmă el să fie primul care vrea să te suspende, falsifică şi legislaţie, emite legislaţie împotriva Constituţiei, asta nu arată decât mentalitate comunistă, bolşevică", a completat Băsescu.

Întrebat ce crede că va face Victor Ponta la Chişinău, cu prilejul vizitei pe care o va efectua în această săptămână, preşedintele suspendat le-a spus jurnaliştilor moldoveni să aibă grijă să nu fie minţiţi.

"Să aveţi grijă să nu vă mintă, pentru că este un om care minte foarte mult. Şi-a plagiat toată biografia, nu ştiu dacă nu şi-a plagiat şi anul naşterii. Are masterate trecute în CV pe care, pe urmă, şi Oxford-ul şi Catania au spus că nu şi-a făcut niciodată un masterat la ei. (...) Poate fi chiar el însuşi plagiat, atenţie", a completat Băsescu.

Cât priveşte diminuarea numărului de secţii de votare din R.Moldova pentru referendumul din 29 iulie, Băsescu a afirmat că cei de la USL au făcut acest lucru ştiind faptul că românii din afara ţării sunt, preponderent, de partea sa.

"Este atitudine de comunist, de tip Voronin. Voronin ar fi făcut şi el la fel. Voronin şi Ponta, totuna", a adăugat Băsescu.

Preşedintele suspendat a spus că încercarea de câştigare a referendumului din 29 iulie este "o misiune imposibilă", dar a subliniat că şi el este "un politician imposibil".

"Nu mă las până nu văd că am pierdut. Mai mizez pe ceva: românii pot fi supăraţi pe mine, dar mă îndoiesc că românii îşi vor da preşedintele pentru hoţii din Parlament. Aici am îndoieli serioase că vor face acest lucru", a afirmat Băsescu.

La întâlnirea cu jurnaliştii moldoveni, Băsescu a punctat şi câteva dintre realizările din timpul mandatului său, în relaţia cu R.Moldova, arătând că mai sunt şi lucruri care nu au fost rezolvate.

"Nouă ne este foarte greu să acceptăm ideea de minoritate moldovenească şi de limbă moldovenească. (...) Ca politician român eu nu pot accepta ideea că există o minoritate moldovenească şi o limbă moldovenească. Am văzut eforturile din timpul preşedintelui Voronin de a se face dicţionare româno-moldoveneşti. Ceva mai stupid de atât nu am văzut, pentru că erau aceleaşi cuvinte şi în stânga şi în dreapta. Aici sunt lucruri pe care va trebui să le mai discutăm", a spus Băsescu, în context.

Traian Băsescu a susţinut că apreciază efortul făcut de R. Moldova, sub conducerea Alianţei pentru Integrare Europeană, pentru parcursul spre integrarea în UE.

"Noi ne vom uni, în interiorul UE. Două state care devin membre ale UE şi atunci, problemele pe care le avem acum pot fi surmontate cu mult mai multă uşurinţă. Nu vreau să fie vreo interpretare greşită: spun 'ne vom uni', aşa cum suntem uniţi acum cu Ungaria, cu Bulgaria, cu Germania, cu Franţa, în interiorul UE, aşa ne vom uni şi cu Republica Moldova atunci când R.Moldova va deveni membră a UE", a mai spus preşedintele suspendat, scrie Agerpres.

cuvinte-cheie:

Comentarii (1)

 

Sus