Trimite e-mail | Printeaza
Politic
15.07.2012

Eugen Carpov: au fost discutate cele mai importante aspecte social-economice

Eugen Carpov: au fost discutate cele mai importante aspecte social-economice

La sediul OSCE de la Viena s-a încheiat o nouă rundă de convorbiri oficiale în formatul 5+2, la jumătate de an de la reluarea oficială a negocierilor în problema transnistreană. Reprezentantul președinției irlandeze a OSCE, ambasadorul Erwan Fouéré a declarat după convorbiri că Chișinăul și Tiraspolul trebuie să depună "eforturi duble” ca să obțină ”progrese concrete” la aceste negocieri. Ele se axează deocamdată pe chestiuni sociale și economice ca reluarea circulației trenurilor sau recunoașterea diplomelor de studii superioare, dar nu ating aspectul politic al reglementării transnistrene.

La reuniunea de la Viena a fost semnat un protocol care oferă natură juridică documentelor discutate la runda anterioară şi anume nomenclatorul de principii, reglementări dar şi agenda generală a procesului de negocieri. Potrivit declaraţiilor făcute de participanţii la convorbirile de la Viena, aceste documente vor călăuzi următoarele reuniuni în formatul 5+2, toţi actorii angajându-se să le respecte. Iată ce a spus şefa departamentului responsabil cu politica externe de la Tiraspol, Nina Ştanski:

„Este cred că pentru prima dată când toţi participanţii în formatul 5+2 au avut posibilitate să asculte rapoartele ambelor părţi asupra problemelor socio-economice pe care ni le-am propus să le soluţionăm. În cea mai mare parte constatările ambelor părţi au coincis, însă unele probleme le văd diferite.”

Deşi agenda acestei reuniuni nu a fost pe deplin parcursă, a spus vicepremierul pentru reintegrare Eugen Carpov, cele mai importante aspecte social-economice au fost discutate. Printre care şi libera circulaţie auto şi feroviară de pasageri şi mărfuri între cele două maluri ale Nistrului:

Eugen Carpov: „În primul rând a fost reiterată disponibilitatea ca anumite trenuri de pasageri să fie reorientate prin Bender şi Tiraspol. Un prim exemplu ar putea să-l constituie trenul spre Rostov. Vom examina şi alte posibilităţi spre alte destinaţii. În acelaşi timp am solicitat partenerilor noştri să iniţiem o discuţie despre asigurarea libertăţii circulaţiei pentru toate categoriile de cetăţeni între cele două maluri. Să nu mai fie grupuri de cetăţeni care nu pot circula. Toate procedurile care există să fie simplificate la maxim. Asta a fost solicitarea noastră.”

Tiraspolul revendică de fapt circulaţia fără evidenţă pentru cetăţenii Federaţiei Ruse şi Ucrainei, locuitori ai Transnistriei, atunci când traversează frontiera Republicii Moldova, a spus Nina Ştanski:

„Noi am obţinut asigurări de la colegii din Moldova că se va lucra la acest subiect. Şi sper că la următoarea rundă de negocieri vom discuta deja propuneri concrete. Am discutat de asemenea despre lucrările necesare pentru deschiderea în viitor a podului în regiunea satelor Băcioc şi Gura Bîcului.”

Un alt subiect discutat a fost sectorul educaţional, în special, mecanismele de recunoaştere a documentelor de studii de pe ambele maluri ale Nistrului. Vicepremierul Eugen Carpov s-a arătat mulţumit că şi chestiunea celor 8 şcoli cu predare în limba română din stânga Nistrului a fost readusă pe agenda de discuţii.

Atât Nina Ştanski, cât şi Eugen Carpov au precizat că nu s-a discutat despre problematica drepturilor omului, în mod particular cazul poliţistului moldovean Alexandru Ursu sechestrat de miliţia transnistreană. Explicând că aceste subiecte nu ţin de agenda prestabilită a rundei de negocieri. Nici recent adoptata rezoluţie a Adunării Parlamentare a OSCE care printre altele recomanda Federaţiei Ruse să-şi retragă trupele armate din Moldova şi demilitarizarea misiunii de pacificatori nu se încadrează în agenda de discuţii în formatul 5+2, a spus Eugen Carpov.

Acum câteva zile într-un interviu pentru Europa Liberă, Eugen Carpov a reiterat că aspectele politice de reglementare a conflictului transnistrean, în special identificarea unui statut legal pentru Transnistria vor fi discutate mai târziu. Mai mulţi experţi însă susţin că discuțiile de esenţă pe formulele de reglementare nu pot fi dezlocuite de tactica paşilor mici, oricât de rezultativă ar fi să pară. /Europa Liberă/

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus