Trimite e-mail | Printeaza
Economie
09.07.2012

Vlad Filat a semnat o dispoziţie în legătură cu condiţiile hidrometeorologice nefavorabile

Vlad Filat a semnat o dispoziţie în legătură cu condiţiile hidrometeorologice nefavorabile

Prim-ministrul Vlad Filat, Preşedinte al Comisiei pentru Situaţii Excepţionale, a semnat o dispoziţie în legătură cu condiţiile hidrometeorologice nefavorabile, create în luna iunie – începutul lunii iulie, 2012, şi prognoza meteo pentru viitorul apropiat.
Dispoziţia  prevede mai multe indicaţii. După cum urmează: 

Ministerul Afacerilor Interne va organiza activitatea de inspectare și patrulare continuă în vederea prevenirii și eliminării riscurilor ce pot apărea în urma efectelor caniculei.

În comun cu Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei şi autorităţile publice locale, MAI va asigura monitorizarea permanentă, inclusiv cu vizite la domiciliu, a persoanelor în etate rămase fără îngrijire, copiilor aflaţi în afara grijei părinteşti, a persoanelor cu dizabilități și a celor din păturile social vulnerabile, pentru intervenții prompte şi va acorda asistenţa necesară.
Acelaşi minister, de comun cu autorităţile publice locale, va întreprinde măsurile și acțiunile de prevenire și combatere a incendiilor și cazurilor de înec, în special  taberele de odihnă, zonele de aglomeraţie a populaţiei și alte locuri cu risc sporit.
Ministerul Sănătăţii va întreprinde, de comun acord cu autoritățile publice locale, măsurile necesare pentru asigurarea funcționarii la capacitate maximă a instituțiilor din subordine în scopul acordării asistenței medicale de urgenţă; va dispune crearea punctelor mobile de acordare a asistenţei medicale primare în locurile publice aglomerate.

Ministerul Educaţiei împreună cu autoritățile publice locale, va monitoriza permanent activitatea taberelor de odihnă pentru copii şi a instituţiilor preşcolare în vederea eliminării efectelor negative a perioadei caniculare.

Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare  va efectua o evaluare obiectivă a impactului condiţiilor meteorologice nefavorabile asupra sectorului agroalimentar și va propune spre aprobare, în procedură stabilită, a măsurilor necesare pentru diminuarea impactului în cauză; MAIA va stabili şi realiza priorităţile pentru anul agricol următor la capitolul asigurării cu seminţe, fertilizanţi şi alţi componenţi tehnologici. De asemenea, MAIA va negocia facilitarea accesului la credite bancare a producătorilor agricoli, precum și reeșalonarea creditelor existente.

Acelaşi minister în comun cu Ministerul Finanţelor, va stabili mecanismul subvenţionării cheltuielilor energiei electrice legate de pomparea apei utilizate la irigare, cu prezentarea propunerilor în procedură legală.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene va conlucra cu partenerii de dezvoltare în vederea obținerii asistenței externe necesare pentru lichidarea consecințelor condițiilor meteorologice nefavorabile, bazată pe solicitări pertinente.
Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor de comun cu Poliția Rutieră va asigura regimul de transportare a călătorilor în condiții de siguranță maximă reieșind din condițiile meteorologice; va asigura condiții adecvate situației pentru protecția pasagerilor în gările și stațiile auto, feroviare, dar și la aeroport; va întreprinde toate măsurile necesare pentru neadmiterea deteriorării structurii drumurilor naționale în special prin depășirea sarcinii admise pe osie și excesului de viteză și va implementa un plan de gestionare a traficului corespunzător condițiilor climaterice.

Agenţia Rezerve Materiale va evalua situaţia la zi şi în perspectivă privind rezervele materiale de stat, stocurile, în vederea asigurării cu necesarul de cereale.

Membrii Comisiei pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova vor organiza activitatea subdiviziunilor din subordine în gestionarea situaţiei create în regim adecvat situaţiei reale, cu asigurarea prezenţei persoanelor responsabile în regim non-stop şi asigurarea interoperabilităţii cu organele cu care conlucrează; vor întreprinde măsurile necesare pentru asigurare cu apă potabilă în locurile publice; vor asigura informarea populației prin toate mijloacele disponibile despre situație și măsurile necesare de urmat.

Vlad Filat a solicitat responsabilitate maximă în executarea acestor indicaţii, precizînd că prin eforturi bine conjugate se va reuşi depăşirea situaţiei create, urmare a condiţiilor meteo climaterice nefavorabile.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus