Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-07-09/vlad-filat-a-avut-o-intrevedere-cu-primministrul-georgiei-vano-merabishvili-25637.html
Data: Jul 9, 2012 (12:24)

Vlad Filat a avut o întrevedere cu Prim-ministrul Georgiei Vano Merabishvili

Întrevederea a avut loc în cadrul vizitei oficiale pe care Premierul Vlad Filat o întreprinde în Georgia, în perioada 9-11 iulie curent. Vlad Filat a fost întîmpinat cu onoruri militare, după care a avut loc întrevederea tete-a-tete a prim-miniştrilor, urmată de şedinţa în plen delegaţiilor oficiale ale celor două guverne.

Premierii au abordat tot spectrul de probleme de pe agenda relaţiilor bilaterale, accentul fiind pus pe oportunitatea intensificării schimburilor comerciale dintre ţări. Şefii de guvern, apreciind potenţialul de care dispun cele două ţări, au convenit asupra valorificării în continuare a acestuia prin implementarea unor proiecte concrete în domeniile economic, energetic, agricol, transport şi turism.

Un rol important în acest sens îi va reveni Comisiei interguvernamentale moldo-georgiene de colaborare economică şi comercială. Vlad Filat şi Vano Merabishvili au dispus finalizarea cît mai operativă a procedurilor de constituire a Comisiei şi organizarea în viitorul apropiat a primei şedinţe a acesteia.

Premierii celor două state au vizitat şi Zona economică liberă din oraşul Rustavi, din apropierea capitalei georgiene, unde a fost făcută o prezentare amplă a modului în care aceasta funcţionează.

Cei doi Premieri au semnat Acordul între Guvernul RM şi Guvernul Georgiei cu privire la circulaţia fără vize a cetăţenilor. Tot acolo, în prezenţa lui Vlad Filat şi Vano Merabishvili, a fost semnat Memorandumul de înţelegere în domeniul sănătăţii şi ştiinţelor medicale. Documentul a fost semnat de către Andrei Usatîi, ministru al Sănătăţii al Republicii Moldova şi  Zurab Tchiaberashvili, ministrul Muncii, Sănătăţii şi Protecţiei Sociale al Georgiei.

În cadrul vizitei respective, urmează a fi semnate încă două acorduri între Guvernul RM şi Guvernul Georgiei: privind traficul rutier internaţional şi privind cooperarea şi asistenţa administrativă reciprocă în domeniul vamal.

De menţionat că, pe parcursul ultimilor ani, se atestă o creştere a volumului comercial bilateral:  din anul 2009 pînă în anul 2011 acesta s-a majorat cu 160%, iar tendinţa de creştere se menţine şi în anul curent. Astfel, volumul comerţului exterior al Republicii Moldova cu Georgia, în primele 4 luni ale anului 2012, a înregistrat suma de 6,28 mil. USD. Comparativ cu perioada similară a anului precedent, volumul comerţului exterior s-a majorat cu 92,05 %. Exportul de mărfuri, în perioada analizată, a înregistrat suma de 5,21 mil. USD, majorîndu-se cu 71,95 % faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Importul de mărfuri efectuat în perioada menţionată în Republica Moldova din Georgia a însumat 1,08 mil. USD şi a înregistrat o creştere cu 350% în raport cu aceeaşi perioadă a anului 2011.

Premierul a fost însoţit de vicepremierul Iurie Leancă, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Usatîi, ministru al Sănătăţiii, Anatol Şalaru, ministru al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Dorin Recean, viceministru al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, anunță un comunicat al Guvernului.