Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-07-09/statutul-de-neutralitate-a-r-moldova-nu-reprezinta-un-impediment-pentru-o-buna-cooperare-dintre-repu-25644.html
Data: Jul 9, 2012 (16:02)

Statutul de neutralitate a R.Moldova nu reprezintă un impediment pentru o bună cooperare dintre Republica Moldova şi NATO, - Oana Lungescu

Statutul de neutralitate a Republicii Moldova nu reprezintă un impediment pentru o bună cooperare dintre Republica Moldova şi NATO, a declarat luni într-o videoconferinţă purtătorul de cuvânt al Alianţei Nord-Atlantice, Oana Lungescu.

NATO continuă să sprijine independenţa şi integritatea teritorială a Republicii Moldova şi apreciază progresele înregistrate pe calea integrării europene, a declarat Oana Lungescu. De asemenea, Organizaţia Nord-Atlantică sprijină şi reglementarea paşnică a conflictului transnistrean în formatul 5+2, a mai declarat ea.

NATO are parteneriate excelente cu multe ţări neutre, precum Suedia, Finlanda, Austria. Fiecare ţară participă cum doreşte la diferite acţiuni ale NATO, a menţionat Oana Lungescu, referindu-se la statutul de neutralitate prevăzut în Constituţia Republicii Moldova. 'În secolul XXI, NATO nu poate să fie eficientă în foarte multe din sfidările de securitate decât alături de parteneri', a menţionat ea.

Referindu-se la efectele asupra securităţii Republicii Moldova a amplasării elementelor scutului antirachetă în România, Oana Lungescu a afirmat că este vorba de un proiect defensiv, care va contribui la asigurarea securităţii în spaţiul european.

Potrivit Constituţiei, Republica Moldova este stat neutru, care nu poate face parte din organizaţiile militare şi care nu permite dislocarea de trupe militare ale altor state pe teritoriul său. Acest statut este susţinut şi de Federaţia Rusă, care deţine însă un contingent de militari în Transnistria, zona de est a ţării, controlată de un regim separatist. Unii politicieni, precum şi forţe politice de la Chişinău doresc modificarea statutului de neutralitate şi aderarea la NATO, susţinând că fără acest pas Republica Moldova nu va putea să adere la UE. Totuşi, majoritatea populaţiei nu ar susţine un asemenea demers: doar circa un sfert din populaţie ar vota pentru aderarea ţării la NATO, potrivit sondajelor. Experţii consideră însă că opinia populaţiei ar putea fi schimbată, dacă ar exista un consens la nivel politic, scrie Agerpres.