Trimite e-mail | Printeaza
Externe
06.07.2012

Comisia Europeana este ingrijorata in legatura cu ultimele evolutii din Romania

Comisia Europeana este ingrijorata in legatura cu ultimele evolutii din Romania

Comisia Europeana este "ingrijorata" in legatura cu situatia din Romania, anunta un comunicat al CE. Presedintele Comisiei, Jose Barroso, a vorbit vineri cu premierul Victor Ponta si "a exprimat ingrijorarile Comisiei", cu privire la evenimentele din Romania, se mai arata in comunicatul citat. Aceasta este a doua reactie a Comisiei Europene si prima in care ia pozitie chiar presedintele Barroso.

Intrebat despre ce evenimente este vorba, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene a declarat ca "exista o serie de eveniment si decizii legale luate in Romania in ultimele saptamani. Suntem ingrijorati de secventa acestor elemente, nu de unul in special, ci de secventa lor si de modul rapid in care au fost adoptate. Si credem ca acest lucru ar putea pune in pericol toate progresele facute in ultimii 5 ani."


Citeste tot comunicatul oficial

Comisia este ingrijorata de evolutiile curente din Romania, in special cu privire la actiunile care par sa reduca puterile reale ale institutiiolor independente precum Curtea Cosntitutionala. Suprematia legii, controalele democratice si independenta justitiei sunt pietrele de temelie ale democratiei europene fiind indispensabile pentru increderea reciproca din Uniunea Europeana. Politicile Guvernului si actiunile politice trebuie sa respecte aceste principii si valori.

Comisia analizeaza deja reforma in justitie si masurile de anti-coruptie in cadrull Mecanismului de Cooperare si Verificare. In prezent, finalizeaza un raport in care sintetizeaza cinci ani de munca in directia rezolvarii acestor probleme in Romania. Evolutiile recente ar putea pune in pericol progresul realizat de-a lungul anilor.

Presedintele Comisiei Europene a vorbit astazi cu prim-ministrul Romaniei si a exprimat ingrijorarile Comisiei. Premierul Ponta va merge la Bruxelles,  joia viitoare, pentru a se intalni cu presedintele Barroso si a discuta aceste chestiuni, Intre timp, Comisia continua sa analizeze situatia urmarind si ale contacte intre Comisie si autoritatile romanesti, scrie Hotnews.ro.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus