Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-07-05/vlad-filat-circa-90-la-suta-din-suprafetzele-de-culturi-agricole-de-pe-teritoriul-republicii-moldova-25603.html
Data: Jul 5, 2012 (00:02)

Vlad Filat: Circa 90 la sută din suprafeţele de culturi agricole de pe teritoriul Republicii Moldova sînt afectate de secetă

Declarația a fost făcută de Prim-ministru în cadrul ședinței Guvernului de miercuri, la care a menționat că în legătură cu condiţiile meteo nefavorabile, circa 90 la sută din suprafeţele de culturi agricole de pe teritoriul Republicii Moldova sînt afectate de secetă. Vlad Filat a specificat că, în mediu, coeficientul hidrotermic pe ţară, în perioada lunii iunie - începutul lunii iulie curent, constituie 0,3-0,4, indicatori ce corespund secetei puternice şi foarte puternice.

În context, Prim-ministrul a anunţat, pentru mîine, convocarea şedinţei Comisiei pentru Situaţii Excepţionale, la care fiecare instituţie responsabilă va veni cu un raport şi cu soluţii pentru depăşirea situaţiei create.

Potrivit Premierului, această situaţie demonstrează că trebuie să fie stabilită, la nivel de prioritate, administrarea apelor în Moldova. Vlad Filat s-a referit la necesitatea elaborării unei strategii la nivel de stat ce ar prevede administrarea eficientă a apelor, începînd de la sursă, transport, distribuţie, tratare etc. Totodată, urmează să fie făcută o analiză la capitolul subvenţionare, dar şi a modului în care îşi desfăşoară activitatea companiile de asigurări, care subvenţionează riscurile în agricultură.