Trimite e-mail | Printeaza
Externe
05.07.2012

Traian Băsescu, aşteptat în Parlament pentru suspendare

Traian Băsescu, aşteptat în Parlament pentru suspendare

Suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu a intrat în linie dreaptă. Parlamentul a stabilit deja calendarul procedurii: în această dimineaţă, la ora 10, va fi citită solicitarea de suspendare, iar vineri senatorii şi deputaţii se vor pronunţa prin vot asupra solicitării USL.

Preşedintele Traian Băsescu a fost invitat la şedinţa Parlamentului pentru a-şi spune punctul de vedere. Şeful statului n-a anunţat însă până acum, dacă va fi sau nu prezent.

Parlamentul se reuneşte, joi, în şedinţă comună, pentru citirea cererii USL de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, în timp ce dezbaterea şi votul asupra acestei solicitări urmează să aibă loc vineri.

Şedinţa comună de joi a Camerei Deputaţilor şi Senatului, în sesiune extraordinară, care va avea pe ordinea de zi citirea solicitării USL privind suspendarea din funcţie a preşedinteluiTraian Băsescu, este programată să înceapă la ora 10.00.

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a menţionat că preşedintele Traian Băsescu, în cazul în care doreşte, după citirea propunerii, poate să vorbească în Parlament şi să prezinte un punct de vedere faţă de acest document. El a precizat că preşedintele poate veni şi joi, în şedinţa în care se citeşte cererea de suspendare, dar şi la şedinţa în care se dezbate şi se votează aceasta, când are dreptul, spre deosebire de iniţiatori sau de grupurile parlamentare, să intervină de câte ori doreşte în dezbatere.

Constituţia precizează că preşedintele poate da Parlamentului explicaţii privind faptele care i se impută.

Un program al preşedintelui pentru ziua de joi nu a fost încă anunţat.

Preşedinţia a confirmat însă miercuri primirea solicitării de suspendare din funcţie a lui Traian Băsescu. "Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a primit miercuri, 4 iulie a.c., la ora 19.05, de la Parlamentul României, la Cabinetul său, «Solicitare privind suspendarea din funcţie a preşedintelui României, Traian Băsescu», având un număr de 20 de pagini", se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Tot joi, Parlamentul urmează să trimită cererea de suspendare Curţii Constituţionale spre avizare.

Vineri, probabil în partea a doua a zilei, ar urma să aibă loc şedinţa de dezbatere şi de vot asupra suspendării.

În solicitarea privind suspendarea din funcţie a lui Traian Băsescu, USL susţine că preşedintele a încercat mereu în ultimii trei ani să anuleze regimul democratic românesc, iar perseverenţa acestuia în a încălca Legea fundamentală "demonstrează o atitudine iremediabilă", care îndreptăţeşte solicitarea de suspendare, scrie Cotidianul.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus