Trimite e-mail | Printeaza
Economie
03.07.2012

Adevărul: Familiile Plahotniuc, Ţopa, Ţurcanu, Vrabie, Platon şi Voronin trag sforile în sistemul bancar

Adevărul: Familiile Plahotniuc, Ţopa, Ţurcanu, Vrabie, Platon şi Voronin trag sforile în sistemul bancar

În momentul când iau un credit sau depun pe cont o sumă de bani la o bancă, puţini îşi dau seama că într-un fel sau altul contribuie la prosperitatea unui grup restrâns de persoane. Mai precis a unor familii, care au ajuns să controleze direct sau din spate cele mai importante instituţii financiare ale ţării.

Cel mai des, acestea nu o fac deschis şi se ascund frecvent după paravanul unor firme înregistrate pe insule exotice, paradisuri fiscale sau a unor acţionari nominali. Lipsa de transparenţă a făcut posibilă realizarea unor atacuri de tip raider asupra proprietarilor de acţiuni la bănci.

Banca Naţională vrea transparenţă


Banca Naţională a Moldovei (BNM) a elaborat şi un proiect de modificare a legislaţiei ce ar impune un grad sporit de transparenţă în acţionariatul băncilor comerciale.

Totuşi, chiar şi în condiţiile actuale se poate afla cine sunt proprietarii băncilor. „Adevărul Moldova" a documentat, în urma atacurilor raider (preluări frauduloase de acţiuni), cine sunt familiile şi firmele care controlează sectorul bancar moldovenesc şi a aflat că printre cei care deţin acţiuni la bănci cunoscute din Republica Moldova se află: Vlad  Plahotniuc, Vicor Ţopa, Trofim şi Natalia Vrabie, Victor Ţurcanu, Valerian  Mîrzac, Veaceslav  Platon, familia fostului preşedinte Vladimir Voronin, Vladimir Suetnov, Mariana Zisi etc.

Câteva familii dispută Victoriabank

Cu siguranţă că cel mai titrat nume este cel al lui Vlad Plahotniuc, care, potrivit datelor difuzate de Viorel şi Victor Ţopa, ar controla printr-o reţea de firme peste o treime din pachetul de acţiuni al Victoriabank, a doua bancă din ţară ca mărime. „În urma atacurilor raider, a fost preluat fraudulos pachetul de 35% din acţiunile Victoriabank, deţinut în comun cu partenerul meu de afaceri, Victor Ţopa", susţine omul de afaceri Viorel Ţopa. Nu este prea clar din ce firme este compus acest pachet şi în plus, oficial, acţionar majoritar al Victoriabank, cu 26,75%, este firma Generashon Financial din Olanda, al cărei proprietar, conform registrelor, este Iuri Kontievski.

O altă familie care deţine un pachet important la Victoriabank este a lui Victor Ţurcanu, actualul preşedinte al Consiliului de Administraţie. Oficial, el deţine 10,45%, dar împreună cu rudele - circa 25%. Astfel, 2,47% din acţiuni sunt deţinute direct de fosta soţie Valentina Ţurcanu, iar alte 2,36% aparţin firmei Notabil SRL. Galina Proidisvet, sora Valentinei Ţurcanu, deţine 4,04%, iar fiica ei Elena cu soţul Mihai Artemenco au împreună 4,85% din acţiuni.

Familia Voronin

O altă bancă controlată în mare parte de o familie este Fincombank, care a avut o ascensiune fulminantă în perioada guvernării comuniste. Astfel, familia Voronin deţine un pachet de 20,1% din capitalul Fincombank, care este administrat de Oleg Voronin, băiatul ex-preşedintelui Vladimir Voronin. Alături de Oleg, acţionari la Fincombank sunt Taisia Voronin, soţia lui Vladimir Voronin, dar şi sora lui Oleg, Valentina Rusu. Cu numele de Voronin mai apar Elena, Ecaterina şi Alexei.

Necunoscuţii de la MAIB

La Moldova-Agroindbank (MAIB), cea mai mare bancă din ţară, structura de acţionariat e şi mai complexă. Pachetul majoritar de 31,65% e controlat prin „Societatea civilă a acţionarilor Băncii şi afiliaţii", care include 36 de persoane fizice. Nu este clar ce este cu această structură şi cât de legală este activitatea ei. Din rapoartele MAIB reiese că cel mai mare pachet de acţiuni este deţinut de familia Nataliei Vrabie, preşedintele băncii. Ea controlează 4,99% din acţiuni direct. Natalia Vrabie, soţul Trofim şi fiii Maxim şi Iulian deţin un pachet de 7,5% din capitalul băncii.

20,1% din capitalul Fincombank este deţinut de familia fostului preşedinte comunist, Vladimir Voronin.

Platon şi Moldindconbank

Este destul de dificil să-ţi dai seama cine controlează şi Moldindconbank (MICB), a treia instituţie financiară ca mărime din ţară şi despre care ani la rând s-a spus că ar fi controlată de controversatul om de afaceri Veaceslav Platon.

 Totuşi, din datele oficiale publicate de bancă se constată că cel mai mare acţionar al MICB este Valerian Mîrzac, preşedintele Consiliului de Administraţie, care deţine direct 6,3%, iar prin intermediul firmei MVI - alte 3,6%. Printre acţionarii importanţi mai sunt două firme offshore Remington Worldvide şi Werloc Development, cu câte 4,5%, despre care se spune că ar fi controlate de Veaceslav Platon, care însă, oficial, are doar 2% din acţiunile MICB. Pachete de 4,4% de acţiuni la MICB deţin Iuri Kontievski, Vladimir Cerneacov şi Ludmila Mazina, câte 4,3% le revin lui Vitalii Podvisevschii, Artur Muraşchin, Serghei Tcacenco şi Tatianei Velicikina.

Iuri Kontievski a devenit cunoscut zilele trecute, când s-a anunţat că este acţionar majoritar la Victoriabank, unde, conform datelor din registrele olandeze, controlează un pachet de acţiuni de 26,75%, scrie Adevărul.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus