Trimite e-mail | Printeaza
Politic
29.06.2012

Dmitri Medvedev l-a invitat pe Vlad Filat să efectueze o vizită oficială în Federaţia Rusă

Dmitri Medvedev l-a invitat pe Vlad Filat să efectueze o vizită oficială în Federaţia Rusă

Prim-ministrul Vlad Filat a avut astăzi o convorbire telefonică cu Prim-ministrul Federaţiei Ruse Dmitri Medvedev. Cei doi Premieri au făcut o trecere în revistă a relaţiilor bilaterale şi a posibilităţilor existente pentru impulsionarea acestora.

Vlad Filat şi Dmitri Medvedev au convenit să înceapă negocierile pe marginea Acordului bilateral interguvernamental privind colaborarea în domeniul energetic. Acest Acord urmează să se refere la tranzitul de gaze naturale, aspecte ce ţin de implementarea pachetului Energetic III, datoriile existente la gazul natural livrat Republicii Moldova etc. Din partea Republicii Moldova responsabil de negocieri a fost desemnat vicepremierul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, iar din partea Federaţiei Ruse – ministrul energeticii, Alexandr Novak.

De asemenea, cei doi Premieri au abordat şi aspecte ce ţin de domeniul investiţional, convenind că aici există suficiente posibilităţi pentru impulsionarea colaborării.

Un alt subiect al discuţiei a ţinut de realizarea înţelegerilor anterioare privind liberalizarea exporturilor de vinuri moldoveneşti în Federaţia Rusă. S-a convenit că eforturile începute în această direcţie vor fi continuate pînă la finalizarea cu succes a procesului respectiv.

Vlad Filat şi Dmitri Medvedev au abordat şi aspecte ce ţin de domeniul migraţional. În context, cei doi Premieri au pledat pentru semnarea cît mai repede posibil a unui Acord între Guvernele Republicii Moldova şi Federaţiei Ruse privind colaborarea în domeniul migraţiei forţei de muncă şi activitatea temporară a muncitorilor migranţi pe teritoriile celor două ţări.

În final, Dmitri Medvedev l-a invitat pe Vlad Filat să efectueze o vizită oficială în Federaţia Rusă, în luna septembrie a anului curent, în timpul zilelor culturii moldoveneşti în Rusia. Vlad Filat a acceptat invitaţia, informează un comunicat al Guvernului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (4)

 

Sus