Trimite e-mail | Printeaza
IT
28.06.2012

Modificările la perfectarea actelor de identitate nu lezează drepturile enoriaşilor

În legătură cu acţiunile de protest ale unui grup de enoriaşi, Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor face următoarele precizări:

Obiectivul MTIC este diminuarea birocraţiei şi a corupţiei în procesul de perfectare a actelor de identitate. De aceea, modificările la un şir de legi care reglementează sistemul naţional de paşapoarte, propuse de MTIC şi aprobate de Parlament în prima lectură, au drept scop optimizarea şi simplificarea procedurii de eliberare a actelor de identitate, schimbări ce vin în confortul cetățeanului.

Principalele modificări se referă la:excluderea livretului militar din lista de documente necesare pentru eliberarea actelor de identitate; oferirea posibilităţii de a depune cererea privind eliberarea actelor de identitate prin reprezentant pentru categoriile de persoane dezavantajate (imobilizate, aflate la tratament prin constrângere, arest preventiv sau în detenţie); înmânarea actelor de identitate prin reprezentant sau scrisoare recomandată.

De asemenea, modificările vin să asigure protecţia datelor cu caracter personal. Din fişa de însoţire a buletinului de identitate va fi exclusă informaţia despre căsătorie, divorţ, copii, evidenţa militară. Informaţia privind domiciliul va fi transferată din fişa de însoţire în documentul de bază, ce va spori gradul de protecţie.

Una dintre modificări prevede lansarea actelor de identitate de generaţie nouă cu ajustarea formei şi conţinutului acestora la practica internaţională.

În acelaşi timp, MTIC precizează că modificările propuse nu schimbă nici într-un fel condițiile de perfectare a actelor și evidență a cetățenilor care din motive religioase nu doresc să obţină acte de identitate cu cod de identificare de stat.

Actualmente, conform datelor statistice în R. Moldova sunt înregistrate 5123 de persoane care au solicitat formularul numărul 9 sau deţin paşaport de tip sovietic.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus