Trimite e-mail | Printeaza
Politic
28.06.2012

Conferinţa anuală a OSCE de evaluare în domeniul securităţii

Conferinţa anuală a OSCE de evaluare în domeniul securităţii

Potrivit MAEIE, pe 27 şi 28 iunie curent Viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europerne, Andrei Popov, a participat la cea de-a 10-a ediţie a Conferinţei anuale a OSCE de evaluare în domeniul securităţii.

În declaraţiile făcute în cadrul lucrărilor Conferinţei, Viceministrul Andrei Popov evaluat situaţia actuală în procesul de soluţionare a conflictului transnistrean şi s-a referit la aspecte relevante pentru Republica Moldova în contextul procesului de revitalizare, ajustare şi implementare a regimului de control al armelor convenţionale în Europa.

Cu referire la problematica transnistreană a fost accentuată importanţa promovării în continuare a măsurilor de consolidare a încrederii între cele două maluri ale Nistrului, fiind apreciate pozitiv rezultatele conferinţei recente de la Rottach-Egern. În privinţa procesului de negocieri a fost subliniată necesitatea abordării în cadrul formatului 5+2 a subiectelor de substanţă ceea ce va conduce la o reglementare politică, viabilă şi cuprinzătoare a conflictului, în baza suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova cu identificarea statutului special al regiunii transnistrene în cadrul statului reintegrat. Oficialul moldovean a abordat şi alte probleme actuale cum ar fi situaţia în Zona de securitate, fiind aduse argumente în favoarea transformării operaţiunii actuale de menţinere a păcii într-o misiune civilă, multinaţională cu mandat internaţional corespunzător.

Referindu-se la problematica controlului armamentelor, Viceministrul Popov a exprimat sprijinul pentru eforturile internaţionale direcţionate spre revitalizarea şi modernizarea regimului de control al armelor convenţionale în Europa. Un obiectiv important, în acest context, constituie retragerea deplină a forţelor militare străine de pe teritoriul ţării, în conformitate cu angajamentele internaţionale relevante şi principiile de baza ale dreptului internaţional, în particular al necesităţii acordului statului gazdă pentru staţionarea forţelor. De asemenea a fost sprijinită continuarea procesului de ajustare la realităţile existente a Documentului de la Viena – un instrument pan-european în sfera transparenţei militare şi măsurilor de consolidare a securităţii şi încrederii între statele participante ale OSCE.  

Pe marginea lucrărilor Conferinţei Viceministrul Andrei Popov a avut întrevederi bilaterale cu Asistentul adjunct al Secretarului de Stat al SUA, Erik Rubin, cu Prim-Viceministrul Afacerilor Externe al Georgiei, Nikoloz Vashakidze.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus