Trimite e-mail | Printeaza
Politic
27.06.2012

Comisia Europeană a decis trecerea la următoarea fază a dialogului cu Republica Moldova privind liberalizarea regimului de vize

Comisia Europeană a decis trecerea la următoarea fază a dialogului cu Republica Moldova privind liberalizarea regimului de vize

Comisia Europeană a decis avansarea Republicii Moldova la cea de-a II-a fază a dialogului privind liberalizarea regimului de vize, a anunţat miercuri Cecilia Malmström, Comisar European pentru Afaceri Interne, în cadrul unei întrevederi cu premierul Republicii Moldova, Vlad Filat.

După întrevedere, Vlad Filat şi Cecilia Malmström au semnat Acordul de amendare a Acordului RM-UE privind facilitarea regimului de vize şi au făcut declaraţii pentru presă.

Comisarul a spus că documentul semnat astăzi reprezintă încă un pas înainte pentru cetăţenii moldoveni, care vor circula în Europa. Conform spuselor sale, modificările operate în Acordul de Facilitare a Regimului de Vize cu UE vin să extindă facilităţile pentru obţinerea vizelor, în special în ceea ce priveşte procedurile de solicitare a vizelor; lărgirea categoriilor de cetăţeni care pot beneficia de scutiri de taxe; simplificarea procedurilor de eliberare a vizelor cu intrări multiple pentru anumite categorii de cetăţeni printre care reprezentanţi ai societăţii civile, oameni de afaceri, studenţi şi cercetători, precum şi abolirea regimului de vize pentru deţinătorii de paşapoarte de serviciu.  

Comisarul şi-a exprimat încrederea că acest acord va fi parafat şi va intra în vigoare pînă la finele anului curent.

Cecilia Malmström a mai spus că va prezenta în curînd Parlamentului şi  Comisei Europene Raportul de Progres privind implementarea primei faze a Planului de Acţiuni privind Liberalizarea Vizelor (PALV), care include şi Decizia Comisiei Europene privind trecerea la evaluarea celei de-a doua faze. Comisarul european a salutat eforturile Republicii Moldova în acest sens şi a subliniat importanţa implementării legilor adoptate.  Ea a spus că ţara noastră a înregistrat progrese remarcabile în  dialogul pe marginea liberalizării regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni.

La rîndul său, Prim-ministrul a apreciat intensitatea cooperării RM-UE în domeniul justiţiei şi asigurării ordinii de drept şi, în mod special, calitatea şi viteza desfăşurării Dialogului în domeniul liberalizării regimului de vize.

Vlad Filat a salutat Raportul de progres al Comisiei Europene privind implementarea primei etape a Planului de Acţiuni pe vize şi aprecierile date pentru rezultatele obţinute de Republica Moldova în acest context. De asemenea, a fost apreciată Decizia Comisiei Europene privind avansarea la cea de-a II-a fază a PALV. „Vă asigur că, în implementarea fazei II, vom fi la fel de activi, rapizi şi rezultativi", a declarat Prim-ministrul.

Cu referire la semnarea Acordului privind modificarea Acordului de Facilitare a Regimului de Vize cu UE, Prim-ministrul a specificat că toate acestea reprezintă un pas important spre realizarea obiectivul liberalizării regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova.

Premierul a exprimat gratitudine pentru sprijinul constant al structurilor europene în procesul de integrare  a Republicii Moldova în UE, dînd asigurări că ţara noastră va continua în acelaşi ritm să-şi îndeplinească angajamentele asumate, potrivit unui comunicat al executivului de la Chişinău.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus