Trimite e-mail | Printeaza
Economie
27.06.2012

Banca Europenă pentru Dezvoltare va oferi R.Moldova un credit în valoare de 17 milioane de euro

Banca Europenă pentru Dezvoltare va oferi R.Moldova un credit în valoare de 17 milioane de euro

Prim-ministrul Vlad Filat şi Wilhelm Molterer, vicepreşedinte al Băncii Europene pentru Dezvoltare (BEI) au semnat aseară la Luxembourg un acord privind reabilitarea reţelelor de transmisiune electrică.
 
Acordul prevede oferirea Republicii Moldova de către BEI a unui credit în valoare de 17 milioane de euro.  Proiectul va ajuta la mărirea şi îmbunătăţirea sistemului de transmisie electric, pentru al aduce astfel mai aproape de reţeaua europeană de transmisiune a operatorilor de sistem electric (ENTOSO-E). Proiectul include reabilitarea punctelor cheie, cum sînt: substaţiile, liniile de transmitere şi transformatoarele care au termenul depăşit.
 
Wilhelm Molterer a spus că acordul semnat este un exemplu de cooperare între Republica Moldova şi BEI.

„Apreciez foarte mult faptul că BEI va susţine reabilitarea infrastructurii electrice, pentru că acesta este un domeniu crucial pentru dezvoltarea în continuare a economiei Republicii Moldova”, a spus el.
 
Vicepreşedintele BEI a şi-a exprimat aprecierea faţă de rezultatele obţinute  şi noile proiecte prioritare pentru Guvernul Republicii Moldova din domenii precum: energia, transportul, infrastructura şi agrobusinessul.
 
Premierul Vlad Filat a mulţumit conducerii BEI pentru nivelul înalt al cooperării cu Republica Moldova, ţara noastră fiind cel mai mare beneficiar al serviciilor BEI raportate la PIB din cadrul Parteneriatului Estic.

Premierul a mai spus că acordul semnat va ajuta Republica Moldova să diversifice sursele de energie, acest pas fiind unul prioritar pentru ţara noastră. În context, Vlad Filat s-a referit şi la proiectul privind reţeaua electrică Ungheni-Iaşi, menţionînd că Republica Moldova îşi doreşte să construiască interconexiuni cu sistemul energetic european.
 
„Legislaţia în domeniu este bună, recent am creat Fondul pentru Eficienţă Energetică şi vom continua să depunem eforturi pentru a avansa în realizarea a tot ce ne-am propus în acest sens”, a precizat Vlad Filat.

Premierul a vorbit şi despre proiectele ce vizează asigurarea cu apă potabilă a populaţiei, menţionînd că la începutul lunii curente, cu suportul experţilor din Israel a fost începută elaborarea Strategiei Apei, document ce va sta la baza politicii statului în acest domeniu.
 
Interlocutorii au discutat şi despre Programul de restructurare a Sectorului vitivinicol, care a fost lansat de către Guvernul Republicii Moldova şi Banca Europeană de Investiţii pentru a soluţiona vulnerabilităţile structurale din industria vitivinicolă a Moldovei. Conform Contractului de Finanţare, semnat la 23 noiembrie 2010, BEI a acordat Republicii Moldova un împrumut în mărime de 75 milioane de euro.

În context, vicepreşedintele BEI şi-a exprimat aprecierea faţă de modul în care a fost elaborat acest proiect, menţionînd necesitatea extinderii acestuia şi în alte domenii agricole.

„Acest proiect prevede întreg circuitul de la producere pînă la comercializare a vinului şi ar putea fi aplicat cu succes şi în alte domenii din agricultură”, a spus vicepreşedintele BEI.

În context, Vlad Filat a mulţumit conducerii BEI pentru că a susţinut acest proiect, precizînd că pentru Republica Moldova acest gest a însemnat, în primul rînd, un sprijin moral într-o situaţie dificilă.

„Republica Moldova are potenţial agricol mare. Deja avem rezultate şi exemple frumoase, dar mai avem încă foarte multe de făcut”, a precizat Vlad Filat.

Premierul s-a referit şi la progresele înregistrate de ţara noastră pe calea integrării europene, referindu-se nemijlocit la negocierile privind crearea Zonei de Comerţ Liber, Aprofundat şi Cuprinzător, care urmează a fi finalizate pînă la sfîrşitul anului viitor.

Părţile şi-au exprimat disponibilitatea de a continua cooperarea, conducerea BEI fiind deschisă să susţină şi alte proiecte ce vor duce la dezvoltarea şi reformarea Republicii Moldova.

De la începutul activităţii BEI în Moldova au fost iniţiate 9 proiecte investiţionale în valoare totală de 272 milioane de euro, în domenii precum: infrastructura drumurilor,  sectorul vitivinicol, renovarea transportului public în oraşul Chişinău, aprovizionarea cu apă şi canalizare a mai multor oraşe din ţară şi creditarea ÎMM, informează un comunicat al Guvernului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus