Trimite e-mail | Printeaza
Economie
26.06.2012

Ministerul Economiei a finalizat raportul privind eliminarea barierelor netarifare în calea comerţului

Ministerul Economiei a finalizat raportul privind eliminarea barierelor netarifare în calea comerţului

Ministerul Economiei a finalizat  raportul semestrial privind eliminarea barierelor netarifare în calea comerţului realizat în conformitate cu Planul de acțiuni aprobat în acest sens de Guvernul Republicii Moldova în noiembrie 2011. Raportul a fost efectuat prin prisma Reformei Regulatorii, sensibilizărilor parvenite de la agenții economici și necesității de a facilita comerţul prin reducerea costurilor aferente tranzacţiilor în comerţul internaţional .
 
Raportul conține o descriere a acțiunilor întreprinse de către organele de resort în primul semestru al anului curent în scopul  minimalizării efectelor negative ale crizei economice internaţionale prin  eliminarea baierilor netarifare ce sunt utilizate în administraţia vamală, domeniul sanitar și fitosanitar în agricultură, domeniul regulilor de origine, taxe, plați și impozite, licențierii importului, evaluării conformității şi proprietăţii intelectuale.
 
Astfel, din lista acțiunilor preconizate a fi întreprinse în perioada vizată a fost aprobat  Regulamentul cu privire la crearea şi funcţionarea Centrelor de notificare ale OMC care va optimiza mecanismul de informare şi conlucrare între instituţiile guvernamentale ale Republicii Moldova şi ţările membre ale OMC şi totodată va servi drept bază pentru asigurarea transparenţei în procesul de implementare al Acordului privind crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană (ZLSAC).
 
Au fost adoptate standardele europene armonizate şi elaborată Lista standardelor naţionale     conflictuale cu standardele europene armonizate adoptate în calitate de standarde naţionale. A fost asigurată ajustarea legislaţiei naționale în domeniul proprietăţii intelectuale la cea europeană, etc.

Cu toate acestea, în rezultatul unui șir de întrevederi cu agenții economici, Ministerul Economiei a constatat existenţa unor „bariere netarifare suplimentare”, în special în  domeniul administrării vamale, sanitar-veterinar, reglementărilor tehnice şi de standardizare etc.
 
În acest context Ministerul Economiei a propus efectuarea unui șir de acțiuni suplementare menite să asigure scoaterea barierelor netarifare din calea comerțului şi garantarea neaprobării acestora pe viitor. Unele din aceste acțiuni presupun ”ghilotinarea” actelor normative interne ale instituţiilor guvernamentale cu funcţie de reglementare,  asigurarea transparenței maxime în relația cu agenții economici şi realizarea obiectivelor de reglementare în domeniu fără presiuni inutile asupra mediului de afaceri.
 
Textul integral al Raportului de progres semestrial nr.1/ 2012 al Planului de Acţiuni privind eliminarea barierelor netarifare în calea comerţului aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.824 din 07.11.2011 este plasat pe site-ul ME http://www.mec.gov.md/rapoarte-comert-si-cooperare-economica-internationala/

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus