Trimite e-mail | Printeaza
Economie
26.06.2012

Consumul de gaze naturale s-a redus cu 2,5%

Consumul de gaze naturale s-a redus cu 2,5%

În primul trimestru al acestui an, consumul de gaze naturale pe teritoriul Republicii Moldova, fără regiunea transnistreană, s-a redus cu 2,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi a constituit 470,4 mil. metri cubi, arată un raport al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) privind monitorizarea acestui segment al pieţei energetice.

Populaţia a consumat 145,8 mil. metri cubi, cu 2,4% mai puţin faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Mai puţin au consumat şi întreprinderile din sectorul energetic – 213,8 mil. metri cubi (- 0,8%), dar şi restul agenţilor economici – 78,9 mil. metri cubi (-8,2%). O creştere nesemnificativă a consumului, de 0,8%, s-a înregistrat doar în cazul instituţiilor bugetare, care au consumat 31,9 mil. metri cubi. 

Astfel, în structura consumului de gaze, cea mai mare cotă, de 45,5% a revenit întreprinderilor din sectorul energetic. Ponderea consumatorilor casnici a fost de 31%, a agenţilor economici – de 16,7%, iar a instituţiilor bugetare – de 6,8%.

Livrările de gaze naturale consumatorilor, în expresie valorică, au constituit 2827,4 mil. lei, suma fiind în creştere cu 25,6% faţă de acceeaşi perioadă a anului trecut, fapt determinat de majorarea preţului de achiziţie a gazelor naturale. În perioada de raport, preţul mediu de achiziţie a gazelor naturale de la SAD “Gazprom” s-a majorat cu 30,7% faţă de perioada similară a anului trecut, iar tariful de livrare pentru consumatori – cu 28,9%. 

În perioada de referinţă, consumatorii au achitat plata pentru gazele naturale consumate în proporţie de 90,3%.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus